Winterrabarber telen

Winterrabarber telen

In het Noord-Limburgse Beringe telen Luc en Sanne Linders rabarber; geforceerde winterrabarber om precies te zijn. “Winterrabarber wordt binnen in het donker geteeld, in de wintermaanden”, vertelt Luc. "Het resultaat van deze teelt is een zachte, zoete rabarber met een prachtige rode steel en een wit voetje.” Luc en Sanne geven je graag wat tips. 

Tips van Luc

Wil je zelf geforceerde rabarber kweken? Houd dan rekening met deze tips van Luc.
- “Wij laten de planten ‘denken’ dat het voorjaar al eerder is begonnen, door de temperatuur op veertien Ć  vijftien graden te houden. Voor een vroege oogst probeer je als het kan dat na te bootsen.”
- “Met een groot formaat emmer op een rabarberplant houd je al heel wat zonlicht tegen.”
- “Forceer alleen planten die minstens twee jaar oud zijn.”
- “De luchtvochtigheid is ook belangrijk. Voor onze planten is rond de 85 procent ideaal; het mag zeker niet te nat zijn. Dan krijg je smet en schimmelplekjes op de planten.”
 

Zelf kweken

Als je winterrabarber kookt, krijgt deze een prachtige kleur. Je hoeft de stelen niet te schillen, omdat ze meestal zacht genoeg zijn. Winterrabarber koop je bij de betere groenteboer of rechtstreeks bij de kweker. Zelf kweken? Rabarber ‘Goliath’ is onder andere te koop bij Vreeken’s Zaden in Dordrecht. Meer informatie over de rabarber van Luc en Sanne? Kijk op www.lindersasperges.nl. De teelt van Luc en Sanne loopt van begin oktober tot eind maart.

Rabarberjam in een potje

Sanne's rabarberjam

Sanne maakt van de geteelde rabarber heerlijke jam. Wil jij ook rabarberjam maken? Klik dan op de link hieronder voor het recept. 

Naar het recept rabarberjam
Ode aan de boer

Fotograaf Lode Greven en schrijfster Margreet Welink kwamen voor Landleven jarenlang bij boeren over de vloer. Van dichtbij maakten ze het boerenleven mee en legden het vast in woord en beeld. Hun hartverwarmende verhalen en schitterende kleurenfoto’s nemen de lezer mee in de wereld van een bijzondere beroepsgroep. Het werd een ode aan de boer.
Prijs: €27,95.