Voorjaarstips

Voorjaarstips

Johan van de Beld heeft een eigen biologische wilde bloementuin en moestuin grenzend aan een natuurgebied. In zijn tuin werkt hij dan ook met de losse manier van tuinieren en is het zeker geen geknutsel. “Hoe het vroeger op een boerenerf was, zo is het nu ook. Mijn manier van tuinieren past bij onze oude boerderij.” Het voorjaar is Johan zijn favoriete periode van het jaar, daarom geeft je graag wat tips om het voorjaar goed te starten.

“Mijn nummer één favoriet is de dahlia. Deze bloem hebben we dan ook in vele kleuren en modellen. Maar ook de goudsbloem, cosmea, zinnia, afrikaantjes en de zonnebloem zijn niet te missen in de tuin.” Omdat Johan zijn woning en tuin grenst aan de natuur ziet hij veel warme bruine, gele en oranje tinten. Deze kleuren gebruikt hij dan ook graag in de tuin gecombineerd met verfijnde kleuren als: abrikoos, perzik roze en dieprood. Bloemen maken het leven mooier, zegt Johan. Daarom zou iedereen mooie bloemen in zijn of haar tuin moeten planten, vindt hij. “De biologische plukbloemen zijn overigens veel sterker dan uit de winkel, dus waar wacht je nog op?”
 
“Na het winter seizoen maak ik altijd nieuwe plannen voor de tuin en begin ik met verzamelen van spullen.” Het voorjaar is begonnen dus we starten met zaaien en opbouwen van de moes- en pluktuin.
 

Advertorial
Ontdek de collectie

Ontdek de prachtige tuinmeubelcollectie bij Kees Smit Tuinmeubelen! Van loungesets tot diningsets en meer. Bezoek nu de website en laat je inspireren.

BEKIJK DE COLLECTIE
Ontdek de collectie

Tips van Johan:

  • Bij het voorzaaien doe ik zelf meerdere zaden in 1 gaatje, dan weet je zeker dat er iets uit gaat komen. “Dit noemt men ook multishow.” Een groot voordeel hiervan is dat verspenen per polletje van ca 3 tot 5 zaailingen veel makkelijker gaat en je mooie volle planten krijgt.
  • Begin overigens niet te vroeg met zaaien. Na schade en schande weet ik dat het met ijsheiligen altijd nog koud wordt.
  • Zorg voor een schuil/ rommel plekje tussen de bloemen. Hier huizen insecten in die je van bijvoorbeeld bladluizen afhelpen.
Wil je meer van Johan zien? Kijk dan op zijn Instagram pagina @buitenleven8

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.