Moestuin voorjaar

Mijn nieuwe tuinvriend

Wat voor weer wordt het? Kan ik al wat doen in de tuin? Ik verheug me enorm op het voorjaar en met de temperaturen gaan we de goede kant op! Ik kan dus binnenkort de eerste veldjes weer gereed maken om in te zaaien. 

Vorig jaar zag ik een documentaire over grond. Het ging over de bodem en alles wat daarin leeft, schimmels, bacteriën, beestjes. Eigenlijk bevindt zich onder onze voeten een heel universum. De natuur zet op zeer ingenieuze wijze materiaal om in plantenvoedsel, houdt vocht in de bodem vast, slaat CO2 op en nog veel meer! Ik laat het allemaal een poosje op mij inwerken. Ik ben geen scheikundige, maar dit is toch magisch! Een heel universum helpt mij om mijn planten te laten groeien in mijn moestuin. De bodem zit vol vrienden! Wat kan ik doen om dit proces te ondersteunen?

Iets moois 

In België (en ook steeds meer in Nederland) gebruiken ze iets moois. Je kunt er de grond mee losmaken zonder de lagen in de grond te verstoren. Want met omspitten gaat veel bodemleven verloren. Het schijnt ook nog beter voor je rug te zijn. Daarmee overtuig ik direct mijn man, die meestal het zware spitwerk voor zijn rekening neemt.

Niet aan te slepen

Ik ga op zoek naar een verkooppunt. In heel Oost Nederland vind ik er maar 1 bij een bedrijfje voor tuingereedschap dat daar al decennia lang zit. We gaan op een zaterdagochtend die kant op en stappen binnen. Daar recht voor me staan ze uitgestald: Glanzend zwart metaal met drie, vijf en zelfs zes tanden en twee stevige stokken. “Het is hier een gekkenhuis!”, zegt de oudere man die ons helpt. “De viertander is al uitverkocht. Die dingen zijn niet aan te slepen!” Ik kijk voorzichtig om me heen, maar zie verder niemand in de zaak. Mijn man en ik kijken elkaar aan en grinniken. Tevreden stappen we de deur uit met onze nieuwe aanwinst: de woelvork.

Samenwerken met de natuur

Inmiddels werk ik een jaar met het fenomeen. De moestuinveldjes zijn in een oogwenk luchtig en klaar voor gebruik. De oogst was afgelopen jaar top en ook periodes van droogte lijkt de tuin beter te doorstaan. Tuinieren is samenwerken met de natuur. Met de woelvork is dat een stuk makkelijker geworden. Ik ben overtuigd, de woelvork is mijn nieuwe tuinvriend. En binnenkort gaan we weer samen aan de slag!