Heb jij jouw tanden al in het witte goud gezet? Het aspergeseizoen loopt van half april tot eind juni, dus je hebt nog even de tijd. Weet jij waar asperges allemaal goed voor zijn? Wist je ook dat asperges geluid kunnen maken? Tijd voor een aantal weetjes over dit witte goud uit eigen bodem!
Ongeveer 5000 jaar lang wordt de asperge al gegeten. Onderzoek wijst uit dat er sporen zijn in een piramide in Egypte.
Behalve dat asperges superlekker zijn, is het ook nog mega gezond. Asperges bevatten veel goede voedingsstoffen. Denk aan: magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C.
Asperges zijn in het begin van de teelt allemaal wit. Het kleurverschil tussen de asperges ligt aan hoe ze groeien. Witte asperges worden ondergronds geteeld en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges worden boven de aarde geteeld en groeien volop in het zonlicht. Als de witte asperge iets boven de grond uit komt krijgt deze een paarse kleur, vandaar dat sommige kopjes paars of violet kunnen zijn. De groene asperges groeien volledig in de openlucht.
Wrijf met twee asperges langs elkaar. Maken de asperges een piepend geluid, dan zijn ze vers. Check ook of het kopje en de onderkant stevig zijn, want deze hoor je niet in te kunnen drukken.
De langste asperge ooit is 3,11 meter lang. Deze asperge kan je bezichtigen in het Openluchtmuseum De Locht in Melderslo (Limburg). Hier wordt speciale aandacht besteed aan de teelt van asperges en champignons.
Verse witte asperges blijven in de koelkast 2 tot 4 dagen goed. Wikkel de asperges in een vochtige theedoek en bewaar ze bij de overige groentes in de koelkast.
Een aspergeplant levert gemiddeld vijf tot acht asperges in een keer. Afhankelijk van het weer kan gemiddeld twee of drie keer van de plant geoogst worden. Hoe warmer het weer, hoe warmer het bed is en hoe beter de asperges groeien.
De schillen en de uiteindes van de asperge moet je niet weggooien! Hier kan je soep van maken.
Het oogsten van de asperges noemt men ‘steken’. Dit gebeurt net op het moment dat het kopje van de asperge boven de grond uit steekt. Er wordt een gleufje van 10 cm vrijgemaakt rond de asperge om deze er vervolgens met een speciaal mes af te snijden.
De asperge is een meerjarige plant. Deze plant kan 8 tot 10 jaar achtereen op het zelfde veld worden geteeld.
Ooit van eierballen, drabbelkoeken en vlammenkouk gehoord? Of misschien ken je wel slemp, jan-in-de-zak of nonnevotten? Het zijn allemaal traditionele Nederlandse streekgerechten. Wij verzamelden de beste recepten van vroeger, uit alle windstreken van Nederland. Voor maar € 7,95.
Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen en ontvang gratis de digitale download met 18 heerlijke Landleven voorjaarsrecepten. Met de aanvraag ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je kunt je altijd eenvoudig afmelden.
Het is gelukt, je bent ingeschreven op de nieuwsbrief van Landleven. Je ontvangt vanaf nu regelmatig onze nieuwsbrief. Je kunt de recepten ook hier downloaden.