Maak een slimme compostzeef

Compost zeven wordt een eenvoudige klus met een roterende compostzeef. Hoe zuiverder de compost, hoe beter de resultaten. De compostzeef filtert onverteerde delen, takken en andere ongewenste substanties uit uw compost. Hoe je deze zeef zelf maakt, zie je hier. 

Werktekening compostzeef
Werktekening compostzeef

Zo ga je te werk:


Trommel
Maak de trommel van twee speciekuipen en een stuk konijnengaas. Snijd de bodem uit de twee kuipen; doe dit op het punt waarop de zijwand afbuigt naar de bodem, zodat je een recht uiteinde krijgt en de compost er gemakkelijk doorheen kan stromen (A). Meet de omtrek van de onderkant van de kuip (A), in dit geval 125 centimeter. Tel hier 25 centimeter bij op (= 150 centimeter). Knip een stuk konijnengaas van circa 150 centimeter lang en 75 centimeter breed (B). Dit komt niet op één centimeter en het is vooral belangrijk dat je in hele mazen meet. Knip vlak langs de dwarsdraad, zodat er geen uitstekende stukjes draad zijn. Knip langs de lange zijde om de vier mazen één maas breed en vier vakjes diep eruit. Doe dit aan beide lange zijden. Dit zorgt ervoor dat het gaas beter om de conische kuipen te bevestigen is.

Het idee is dat als de trommel straks schuin naar rechts afloopt de compost er van links naar rechts doorheen gaat. Het gaas zit aan de buitenzijde om de linker trommel en aan de binnenzijde van de rechter trommel, zodat de compost zich nergens kan ophopen. Omdat de meeste mensen de trommel met de klok meedraaien, wikkel je het gaas met de klok mee en zit de sluiter aan de buitenkant. Wederom zodat de compost zich niet kan ophopen in de naad, maar er moeiteloos overheen loopt.

Met een stanleymes snijdt u de bodem uit A.
Maak inkepingen in het gaas, zodat deze goed aansluit op de kuip.

Leg de eerste trommel met de brede kant naar beneden op de werktafel, wikkel het gaas er met de klok mee omheen en laat het vier mazen breed met de kuip overlappen. De kunst is om het gaas op de juiste plek te houden terwijl je de gaatjes aftekent. Dit gaat het gemakkelijkst met een aantal kleine klemmetjes, maar het kan natuurlijk ook met zijn tweeën. Boor de eerste twee gaatjes op een plek waar het gaas zichzelf niet overlapt. Boor de gaatjes vlak langs breedtedraad, zodat de trommel niet langer kan worden. Zet het gaas vast met één tiewrap, met de opening van de tiewrap aan de buitenkant van de kuip. Leg de kuip en het gaas nu in de lengte op de werktafel en schuif de andere kuip over het uiteinde van het gaas heen. Dit hoeft niet heel precies, maar het zorgt ervoor dat het gaas ongeveer in de vorm zit zoals het uiteindelijk wordt. Vervolgens ga je terug naar de eerste kuip, boor je steeds een klein aantal gaatjes en zet je het gaas gelijk vast met tiewraps. Bij het aftekenen houd je steeds de vijfde draad op de rand van de kuip, zodat er vier mazen overlappen.

Herhaal het proces van gaatjes boren en tiewraps plaatsen bij de tweede kuip. Zorg er ook hier voor dat de opening van de tiewrap aan de buitenkant van de kuip zit.

Boor gaatjes in de kuip voor de tiewraps.
Bevestig het gaas aan de kuip met tiewraps.

Lijst

Het frame maak je van stevige planken. Nick gebruikt hier vloerdelen van 20 millimeter dik en 14 centimeter breed, maar je kunt bijvoorbeeld ook vergelijkbare afmetingen betonplaat gebruiken.

Zaag twee stukken vloerdeel van 114 centimeter lang (C). De lengte van C is afgestemd op de trommel, zodat de bokwielen aan beide kanten op 2 centimeter vanaf de rand van de kuip lopen. Mogelijk moet je de lengte van C aanpassen aan de trommel.

Zaag nog twee stukken van 55 centimeter lang; zaag beide uiteinden onder een hoek van 45 graden, in een V-vorm (D). Zaag D in de lengte op een breedte van 9,9 centimeter, zodat deze overdwars naadloos aansluit op C. Schroef en verlijm D tegen C op 24 centimeter vanaf de kopse kant van C. Gebruik drie schroeven (4,0 x 50 millimeter); boor ze voor met een 4 millimeter-boor. Bevestig op dezelfde manier de tweede D en zet vervolgens het andere stuk C tegen de andere schuine zijde van D.

Zaag de vloerdelen op lengte.
Bevestig de bokwielen met slotbouten aan C.
Schroef C aan D.

Zaag viermaal een stuk vloerdeel van 25 centimeter lang, aan één zijde haaks en aan de andere zijde onder een hoek van 45 graden. Zaag ze over de lengte op 9,9 centimeter breed (E). In E boor je over de breedte op 4 centimeter en 10 centimeter vanaf de kopse kant en 5 centimeter vanaf de zijkant twee gaten met een 8 millimeter-boor. Bevestig E net als D aan C, maar nu aan de buitenzijde en op 10 centimeter vanaf de kopse kant van C, zodat er voldoende ruimte overblijft voor het bokwiel.

Leg het bokwiel gelijk aan de kopse kant op C, teken de gaten af op C en boor ze voor met een 8 millimeter-boor. Zet het bokwiel vast met 4 M8 slotbouten (35 millimeter). Herhaal dit voor de overige wielen.

Zaag twee stukken vloerdeel van 87 centimeter lang (F). Boor met een 8 millimeter-boor aan de bovenzijde twee gaten, over de breedte op 4 centimeter en 10 centimeter vanaf de linkerkant, op 5 centimeter vanaf de kopse kant. Herhaal dit voor de andere twee poten, maar zaag deze op een lengte van 81 centimeter (G). Monteer de poten F en G aan E met elk twee M8 slotbouten van 50 millimeter lang.
Verwijder alle oneffenheden van de rand van A.
Bevestig G aan E met slotbouten.
Ingang van de trommel in actie.
Uitgang van de trommel met de grove fractie.