De voordelen van de woelvork

Beter dan spitten: de woelvork

De laatste jaren is spitten onderwerp van discussie. Het omzetten van de grond is namelijk slecht voor bodem en bodemleven. Een goed alternatief is de woelvork: wie dit gereedschap eenmaal kent, wil niet meer anders. Maar waarom werkt het dan zo goed? En is het echt beter dan spitten? Dit zijn de voordelen van de woelvork.

Voordelen woelvork

  1. Woelen gaat veel vlotter dan spitten: een woelvork is al snel drie keer zo breed als een spade en het werk gaat makkelijker. Gemiddeld kun je zo’n honderd vierkante meter per uur bewerken met de woelvork.
  2. Spitten belast onder andere de rug, gewrichten en pezen. Woelen is een stuk minder belastend, mits deze goed gebruikt wordt. In het nummer van maart 2022 lees je hoe je de woelvork goed gebruikt.
  3. Als je de grond omkeert, zoals bij spitten, komen heel veel onkruidzaden boven. Die kiemen massaal, omdat ze worden blootgesteld aan het licht. Bij woelen daarentegen blijven de onkruidzaden diep in de grond, waar ze minder makkelijk kiemen.
  4. De aerobe (zeer nuttige) bacteriën zitten in de bovenste tien centimeter van jouw moestuin. Als deze dieper in de grond worden ondergespit, sterven ze massaal af. Bij woelen blijft de natuurlijke gelaagdheid van de grond intact en blijven de bacteriën, die helpen de grond gezond te houden, ook op hun plaats.
  5. Ten slotte zijn er bij woelen meer wormen in de grond aanwezig en is de bodem vruchtbaarder.

Kortom, de woelvork is een stuk gereedschap dat beslist meer bekendheid mag krijgen. Benieuwd welke woelvork je het beste aan kunt schaffen? Je leest het hier. Meer informatie over de woelvork vind je in de Landleven van maart 2022.

Fotografie: François de Heel

Leve de bodem

Met behulp van dit boek staat je tuin er straks weer prachtig bij. Geen verdroogde of verzopen planten meer, geen onhandelbare kluiten, of stoffig los zand, en geen mislukte oogst. Met leven in de tuin, en zéker in de bodem, kun je van je tuin een bloeiende oase maken. 
Prijs: €24,95.