13 tips om hooi en stro veilig op te slaan

13 tips om hooi en stro veilig op te slaan

Het lijkt zo romantisch om hooi- en strobaaltjes op zolder of in een hooiberg op te slaan. Maar het zal niet de eerste keer zijn dat de boel spontaan in de fik vliegt. Broei is namelijk een serieus risico. Hoe dat te voorkomen? Het begint met echt droog hooi en ventilatie, door niet strak tegen de muur te stapelen en op pallets. Zelfs van stro is de droogheid niet altijd gegarandeerd en daarom is controle op zijn plaats. Controleur Pyt Kingma geeft je 13 handige tips.
 

13 tips om hooi- en strobroei te voorkomen

 • De eerste 2 baaltjes die uit de balenpers komen, zijn nog van het vorige adres. De samenstelling en het vochtgehalte zijn niet bekend. Markeer die baaltjes, sla ze niet op bij de rest en voer ze als eerste op.
 • Controleer de opslagruimte op lekkage. Het hooi en stro kan nog zo droog zijn, als het nat wordt, kan het alsnog gaan broeien.
 • Parkeer geen trekker, brommer, auto of gazonmaaier in de ruimte waar ook hooi en stro liggen opgeslagen.
 • Controleer de eerste 6 weken dagelijks of het hooi erg warm wordt. Steek een lange ijzeren pin diep in de balen, sla hem er desnoods met een moker in. Trek de pin er na een uur uit en voel of het uiteinde erg heet is. Zo ja, schakel via de verzekeringsmaatschappij een controleur in die de daadwerkelijke temperatuur komt meten.
 • In de handel zijn broeisensoren te koop. De sensor moet in de balen zitten; via een app word je op de hoogte gehouden van het temperatuurverloop. Bij 40 tot 60 graden is sprake van geen of matige broei. Daarboven wordt het link; licht dan de verzekering in. Is het 70 graden of meer, dan moeten de balen meteen naar buiten. Let op, de sensoren komen veelal niet tot in het binnenste van de baal. Daar is de temperatuur hoger dan wat de app aangeeft.
 • Laat geen balen persen van een dik pak gras dat eigenlijk bedoeld was om in te kuilen. Koop ook geen hooi dat op deze manier gemaakt is. De kans op broei en kwaliteitsverlies is te groot.
 • Haal geperste balen meteen van het land, ’s nachts kan optrekkend vocht het hooi aantasten.
 • Zelf aan het hooien en het lukt niet om het voldoende droog te krijgen? Vraag de loonwerker om het halfdroge product in plasticfolie te wikkelen. De kosten hiervan wegen niet op tegen die van een brand als gevolg van hooibroei.
 • Sla hooi en stro apart op, meng de balen niet.
 • Zet hooi- en strobalen niet strak tegen de muur, maar laat een kier vrij waarlangs het kan ventileren.
 • Strooi de eerste 6 weken los stro boven op de hooibaaltjes, dit vangt het vrijkomende restant vocht op.
 • Rook niet in de buurt van opgeslagen hooi en stro.
 • Bel een controleur van de verzekering als je een vreemde lucht rondom de hooiopslag ruikt. Een zweem van schroei, tabak of karamel kan duiden op hooibroei; nadere inspectie is dan wenselijk.

Ode aan de boer

Fotograaf Lode Greven en schrijfster Margreet Welink kwamen voor Landleven jarenlang bij boeren over de vloer. Van dichtbij maakten ze het boerenleven mee en legden het vast in woord en beeld. Hun hartverwarmende verhalen en schitterende kleurenfoto’s nemen de lezer mee in de wereld van een bijzondere beroepsgroep. Het werd een ode aan de boer.
Prijs: €27,95.