man met heggenschaar

Tips voor het snoeien en knippen van de tuin

In het najaar zijn we druk aan het knippen en snoeien van de heggen en bomen in onze tuinen. In dit artikel lees je tips om deze werkzaamheden makkelijker te maken.

  • In de september is de groei er bij de heggen zo’n beetje uit. Het is dan ook een mooie periode om de heg strak te knippen voor de winter. Eerder beginnen vergroot de kans op schade door de hitte en later beginnen vergroot de kans op vorstschade
  • Werk je met een motor- of stokzaag? Dan wordt aangeraden om de notenbomen al in september of begin oktober te snoeien, in tegenstelling tot de andere grote snoeiwerkzaamheden die in de winter worden uitgevoerd. Zo hebben de wonden van de notenbomen nog voldoende tijd om te helen. In de winter groeien de wonden namelijk minder goed dicht, waardoor ziektes binnen kunnen dringen.
  • Snoeiafval is ook geschikt om te composteren. Takjesmateriaal is namelijk goed voor de structuur van de compost. Met behulp van een versnipperaar kun je het versnipperde hout toegevoegen aan de compost of het direct in de tuin verwerken.
  • Zorg dat de messen scherp zijn. Dit werkt fijner en veiliger.
  • Kies de juiste veiligheidskleding en denk aan omstanders tijdens het snoeien.
  • Let op je werkhouding, zwaai door de heupen, ga door de knieën en houd je rug recht. Werk niet boven je macht, sta stevig en houd grip met beide handen om blessures te voorkomen.

Tuinmysterie

Dit boek behandelt allerlei aspecten van het tuinieren en staat vol praktische tips en eigenaardige, maar altijd weer boeiende, wetenswaardigheden. 
Prijs: €22,50.