Twee konijnen in het gras

Geboorte bij een konijn

Staat je konijn op punt van bevallen? Dan kun je maar beter weten wat je te wachten staat. Hoe worden baby konijntjes geboren? En hoe bepaal je het geslacht. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het landelijk kennisnetwerk Levende Have.

Konijnen worden erg snel na elkaar geboren. Het moederkonijn likt na de geboorte de kleintjes schoon en eet de nageboorte op. Merk je dat de bevalling niet zo snel verloopt, dan kan er wat mis zijn. Oorzaken kunnen zijn: te grote jongen, misvormde jongen, een te oude of te jongen voedster (zo wordt een vrouwtjes konijn genoemd) of een verkeerde ligging van de jongen. Vermoed je dat er iets mis is, bel dat met spoed de dierenarts.
 

Jonge konijntjes

Wanneer de konijntjes zijn geboren zoogt de moeder de jongen twee keer per dag. Het zogen duurt maar een paar minuten. Na het zogen gaat het konijn in de natuur weg uit het nest. Dit doen konijnen in gevangenschap nog steeds, als ze daar de kans voor krijgen. Als je gebruik maakt van een werpkist is het goed om daarin een scheiding aan te brengen met een gat erin, zo kan het konijn afzonderen.
 

Moederloze konijnen

Een hulpeloos jong is vaak onderkoeld en gestresst wanneer hij gevonden wordt. De darmen van dit beestje werken dan niet, door de vele stress. Geef het dier daarom niet gelijk voeding maar warm ze eerst goed op. Leg ze de eerste 24 uur op een warme kruik, op een rustig plekje. Geef ze ook kleine hoeveelheden elektrolytenoplossing. Elektrolyten stabiliseren het konijn en zorg dat de overgang van moeder- naar kunstmelk sneller verloopt. Dit vergroot de overlevingskansen enorm Elektrolytenoplossing is te koop bij iedere apotheek en dierenarts.
 

Mannetje of vrouwtje?

Een van de grootste vragen voor eigenaren van jonge konijntjes is: is het een mannetje of een vrouwtje. Dit is niet makkelijk te bepalen, maar hier zijn een paar tips over hoe je het kunt achterhalen. Neem het konijntje op schoot met de kop van je af. Leg het dier nu langzaam op zijn rug en keer het kopje naar je toe. Hou met een hand de voorpootjes vast en duw met de andere de haren rond de geslachtsdelen weg. Kijk nu goed naar de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij vrouwtjes is die afstand een stukje kleiner dan bij mannetjes. Je kunt het ook achterhalen door naar de vorm van de geslachtsopening te kijken, vrouwtjes is die ovaal tot langwerping, bij mannetjes is hij echt rond. Het kan ook zo zijn dat bij het wegduwen van de huid rondom het geslachtsdeel bij mannetjes de penis tevoorschijn komt, maar dit is lang niet altijd zo.

Het bepalen van het geslacht is makkelijker als het dier ouder is. Daarom is het aan te raden om het nogmaals te controleren als het konijn ongeveer drie maanden oud is.