Een huis met hagen in de tuin

Haag planten? Deze onbekende haagtoppers mag je niet missen

Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een alternatief voor buxus als haag in je tuin? Deze haagvarianten zijn misschien onbekend, maar doen het wellicht prima in jouw tuin. 

Glansmispel (Photinia x fraseri ‘Red Robin’)

Voor mensen die van wat dynamiek in de tuin houden. Glansmispel loopt in het voorjaar uit met vuurrood blad, in de zomer verkleurt dat langzaamaan naar donkergroen en in de winter naar bruinrood. Met kleine witte bloemen in juni en later bessen verrast hij nog extra. Het is een snelle groeier, maar hij stelt wel wat eisen aan zijn standplaats.

Forsythia

Hij is niet wintergroen en als haag groeit hij niet helemaal dicht. Maar wie ooit in maart en april een gele bloemenzee als haag heeft gezien, juist als het verder in de tuin nog ingetogen is, snapt waarom dit toch een haagtopper is. Goed snoeien, vooral direct na de bloei, is belangrijk om de struik ook in het volgende jaar rijk bloeiend te houden.
 

Amberboom

Een andere niet-wintergroene haag die een plekje verdient op het erf is de amberboom (Liquidambar styraciflua). Hij heeft mooi gevormd blad, dat in de herfst prachtig verkleurt. De haag kan prachtig strak gesnoeid worden.
 

Olijfwilg

Een groenblijvende haag die het ook goed doet aan de kust. Hij kan goed tegen zoute lucht en een licht zilte bodem. Door het grijsblauwe blad is hij ook op andere plaatsen een bijzondere keus. Het is wel een dure optie en daardoor wellicht minder geschikt voor lange hagen.

Rododendron

Hij is groenblijvend, bloeit prachtig in mei en hoeft niet gesnoeid te worden. Hij vraagt wel om zure grond en veel plaats: reken zeker 2 meter breedte voor de haag. Rododendron kan flinke snoei verdragen, maar verwacht niet dat je de heester tot een heel strakke haag kunt snoeien.

Hulst

Een haag waar de vogels je dankbaar voor zullen zijn: ze vinden er beschutting en bessen in de herfst. Groeit mooi dicht, is wintergroen en heeft dankzij de niet al te snelle groei weinig snoei nodig.

Buxus-alternatieven

Door de buxusziekte en de buxusmot hoort buxus niet meer in het rijtje haagtoppers thuis. Er zijn inmiddels wel alternatieven voor de lage strakke haagjes. Euonymus japonica ‘Green Spire’ is een winterharde, wintergroene laagblijvende heester. Japanse hulstsoorten als Ilex crenata lijken qua blad en snoei het meest op buxus. Struikkamperfoelie en Taxus baccata zijn andere wintergroene alternatieven voor buxus.

Hoe help ik de dieren in mijn tuin

Waarom houden vlinders van vinderstruiken?
Hoe maak ik van een klein tuintje een dierenparadijs?
Je leest het in dit leuke en inspirerende boek voor diervriendelijke tuinen.
Prijs: €24,95.