Een huis met een tuin in de bloei

Oplossingen voor 7 tuinproblemen

Heb je plekken waar je je aan ergert? Werk ze weg doormiddel van een handige tuinoplossing. Tuinontwerpster Joke Gerritsma ging aan de slag met haar eigen irritaties, zoals een lelijk zwembad. Gebruik deze praktische tips om van jouw tuin ook een handige en probleemoplossende tuin te maken.
 

Probleem 1: Wind

In het voorjaar wil je lekker buiten zitten, maar dat kan soms nog wel eens een uitdaging zijn als je buitenaf woont. Wanneer de rest van Nederland lekker buiten kan zitten, is het bij jou nog te koud door de harde wind. Plant een dichte en hoge haag naast het terras of de zithoek. Joke koos voor de Thuja occidentalis ‘Frieslandia’. Dit is een mooie dichte haag en houdt de wind buiten. Zo kun je lekker van het mooie weer genieten.
 

Probleem 2: Aflopend talud

Loopt je tuin schuin af naar bijvoorbeeld een sloot? Dan is dat eigenlijk een weggegooid stuk tuin waar je niet kunt lopen en laat staan tuinieren. Plaats een grondkering. De grond loopt dan niet meer naar beneden maar zorgt voor extra terrastreden. Hierdoor groeit je tuin flink. Op deze treden kun je naar hartenlust planten plaatsen en het loopt makkelijker.
 

Probleem 3: Lelijk zwembad

Wanneer het heet is, wil je verkoeling. Een zwembad is dan de perfecte oplossing, maar het maakt je tuin niet persé mooier. Een groot blauw stuk plastic waar je een paar uur per week plezier van hebt, maar wel fulltime tegen aan kijkt. En als het bad op gras staat, laat het ook een lelijke donkere plek achter. De perfecte oplossing is het aanleggen van een zitkuil. Zo hoef je niet de hele zomer tegen die blauwe rand aan te kijken en laat het in de winter geen plekken achter op het gras. Voor Joke levert de kuil nu meer op dan alleen een verstopplek voor het zwembad. “Het is nu onze voornaamste zitplaats in de tuin en het niveauverschil maakt de tuin een stuk ruimtelijker.”
 

Probleem 4: Een klusplek

Klus je graag? Dat zorgt ook voor een hoop rommel die je liever niet laat zien aan iedereen. De ideale oplossing is het plaatsen van een afscherming. Joke koos voor een beukenhaag en een muurtje van betonblokken. Zo blijft alle rommel uit het zicht maar zorgt het ook voor extra werkruimte. Maak het betonmuurtje op perfecte sta hoogte, zodat je op deze plek je planten kan verpotten.
 

Probleem 5: Buxusziekte

Hebben de buxusmotten ook in jouw tuin toegeslagen? Met goede verzorging kunnen veel struikjes het redden, maar er zullen er ook een paar weggehaald moeten worden. Ga op zoek naar een buxusvervanger zoals hulst. Ook experimenteren met siergrassen is een goede optie. Deze hebben wat meer ruimte nodig en geven een heel andere uitstraling dan de buxus. De grassen brengen bijvoorbeeld een mooie beweging in de tuin.
 

Probleem 6: Smalle entree

Heb je een smalle strook voor en naast het huis? Plaats hier veel groen zoals hagen, klimplanten en bomen. Zo creëer je de illusie van een groene oasis. Zo lijkt de tuin een stuk ruimtelijker. Plaats een sierleiperenboom voor wat extra privacy en met een klein haagje houd je de containers uit het zicht.
 

Probleem 7: Lelijke schutting

Een schutting is misschien wel de makkelijkste manier om privacy te krijgen in je tuin. Maar vaak is het niet de mooiste optie. Verf je schutting in een felle kleur - Joke gebruikte purperpaars - en maak van je schutting een sierelement. Een groen element, zoals een klimplant, erbij zorgt voor een beetje rust.
 

Meer weten over Joke en haar tuinontwerpen? www.jokegerritsmatuinontwerpen.nl

Bestel Landleven special Natuurlijk Tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.

Voor maar €7,95!