Groen bladluis

10 tips tegen bladluis

Last van luizen op rozen, lupine of andere tuinplanten? Landleven verzamelde de beste natuurlijke tips om bladluizen te bestrijden.

Bladluizen komen voor in allerlei varianten. Vaak zijn ze groen, maar er zijn ook witte, gele en zwarte luizen. Hier volgen 10 tips om luizen te voorkomen en te bestrijden:

  1. Zet oorwormen in. Hang bloempotjes gevuld met stro ondersteboven in de tuin op om ze naar je tuin te lokken. Oorwormen smullen van luizen.
  2. Als de luizenplaag nog klein is, kun je ze met de hand verwijderen. Wrijf ze voorzichtig van de plant.
  3. Heb je al een hele luizenkolonie ontdekt? Spuit de luizen dan met de tuinslang van je planten, een flink harde straal koud water is voldoende om de luizen te verwijderen.
  4. Zet planten waar luizen dol op zijn naast de planten die je dierbaar zijn. Goudsbloem en Oost-Indische kers zijn bijvoorbeeld echte luizenlokkers. Een paar exemplaren in je moestuin houden de luizen weg van je bonen en andere planten die je vrij van luis wilt houden.
  5. Ook lieveheersbeestjes zijn dol op bladluis. Je kunt larven van lieveheerstbeestjes kopen of de beestjes zoeken in de tuin en met de hand op je door luis aangetaste planten zetten. Houd verder je tuin niet al te netjes, lieveheersbeestjes overleven in plantenresten.
  6. Besproei je planten met brandnetelgier, dat maakt je planten sterker en weerbaarder. Lees hier hoe je zelf brandnetelgier maakt.
  7. Luizen houden niet van de geur van knoflook. Zet dus knoflook bij luisgevoelige planten als rozen. Of besproei de aangetaste planten met een aftreksel van knoflook. Plet daarvoor 2 hele knoflookbollen, doe ze in 1 liter kokend water en laat 10 minuten koken. Laat afkoelen, zeef en voeg 2 eetlepels van het vocht toe aan 1 liter water om je planten mee te besproeien. Herhaal elke 2 weken.
  8. Gebruik géén bestrijdingsmiddelen, ook geen biologische! Deze doden ook de lieveheerstbeestjes en oorwurmen die de luizen eten en leveren dus op de lange duur weer meer luizen op.
  9. Sterke, gezonde planten zijn minder gevoelig voor luis. Zorg dus voor een goede, luchtige standplaats en een gezonde bodem met veel compost en natuurlijke bemesting.
  10. Lok mezen naar je tuin door mezenkastjes op te hangen. Mezen eten graag bladluizen en andere plaaginsecten.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.