Twee kippen bij de voerbak

Kippenvoer fermenteren: zo doe je dat

De kippen Popo en Fops van Chantal Ruijgrok zijn er gek op: gefermenteerd kippenvoer. Voor een bakje vol extra gezonde granen komen ze enthousiast aanrennen. Chantal vertelt hoe je zelf kippenvoer kunt fermenteren.

Voordelen van gefermenteerd kippenvoer

Minder voerkosten: Gefermenteerd kippenvoer is extra gezond voor kippen. Fermentatie zorgt ervoor dat er vitamine B, C en K in het voer vrijkomen. De voedzaamheid van het voer wordt vergroot, waardoor de kippen er minder van nodig hebben. 
Minder poep: Doordat je toompje minder eet, zullen ze ook minder poepen. Vooral bij grote kippen kan dit een belangrijk voordeel zijn.
Gezonde kippen: Het gefermenteerde voer versterkt de gezondheid en het immuunsysteem van de kippen. Betere eieren: De kwaliteit van de eieren wordt beter: kippen die gefermenteerd voer eten, leggen zwaardere eieren met een dikkere schaal.

Kippenvoer fermenteren, zo doe je dat Kippenvoer fermenteren is eenvoudig en heeft talloze voordelen, zoals gezondere kippen en sterkere eieren.

Dit heb je nodig:

  • Een afsluitbare glazen pot (een grote pindakaaspot voldoet voor twee kippen). In een aardewerken pot kun je ook fermenteren als je geen geschikte donkere plek hebt.
  • Schoon water dat niet te kalkrijk is. Gebruik regen- of bronwater, of kook het water en laat het voor gebruik afkoelen.
  • Kippenvoer. Eigenlijk is ieder kippenvoer geschikt, zelfs legkorrel. Chantal heeft zelf een voorkeur voor hele (biologische) granen en zaden. Die hebben als voordeel dat ze hun structuur beter behouden.

Zo ga je te werk:

  • Vul de glazen of aardewerken pot voor ongeveer 1/3 met droog kippenvoer.
  • Giet daar schoon water overheen. Zorg dat het voer ruim voldoende onder water staat, want het gaat nog zwellen en moet te allen tijde onder water blijven. Leg het deksel losjes op de pot, draai het niet dicht.
  • Laat het mengsel een paar dagen in het donker bij kamertemperatuur staan, zodat het fermentatieproces op gang kan komen. Roer het dagelijks even door en vul eventueel water bij om te zorgen dat het voer onder water blijft staan. Na drie tot vijf dagen is het voer klaar voor de kippen.
  • Het is niet nodig om een starter te gebruiken voor het fermentatieproces. Het fermenteren komt vanzelf op gang door de wilde gisten die in de lucht en op het voer aanwezig zijn. U herkent het proces aan de belletjes die na verloop van tijd op de oppervlakte verschijnen, het melkachtige water en de zurige lucht.
  • Schep een paar lepels uit de pot in een bakje voor de kippen. Geef het als extra en zorg dat er ook een complete kippenvoeding aanwezig is. Zorg dat er altijd een flink restje in de pot achterblijft. Het fermenteren gaat sneller als het proces al op gang is en je kunt de pot eenvoudig dagelijks aanvullen met nieuw droogvoer.
  • Blijf dagelijks de hele pot goed doorroeren en zorg ervoor dat al het voer daarbij in beweging komt. Bijvullen schijnt dan redelijk onbeperkt te kunnen, maar blijf wel alert. Zodra het voer schimmelig of bedorven ruikt, is het tijd om het weg te gooien en opnieuw te beginnen. Zolang het zurig ruikt, kunt u het met een gerust hart aan de kippen geven.

Landleven special Kippen

Wist je dat kippen de meest populaire erfdieren zijn? In deze special vind je alles wat je zou moeten weten als je kippen hebt of overweegt om ze aan te schaffen! Leer alles over gezondheid en veiligheid en maak een bijzonder kippenhok van een van de werkbeschrijvingen. 
Prijs: €7,95.

Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier