Een rode paddenstoel met witte stippen in het bos

Welke paddenstoelen zijn eetbaar en welke zijn giftig?

Het is volop herfst, de tijd dat we heerlijk door het bos wandelen, genietend van verschillende bomen met al hun prachtige natuurlijk gekleurde bladeren. Natuurlijk kun je het bos niet uit zonder een paddenstoel te hebben gezien. Sommige paddenstoelen blijken echter behoorlijk verraderlijk.

Aardappelbovist

Deze paddenstoel doet eer aan zijn naam, hij lijkt echt een beetje op een pieper. Maar vergis je niet, deze paddenstoel is giftig. Hij heeft geen steel en heeft een ruw oppervlak. Deze paddenstoel kom je vooral tegen op zandige gronden.

Eekhoorntjesbrood

Na het horen van de naam zie je al bijna die peuzelende eekhoorn voor je. In aanvang is deze paddenstoel nog bol en licht van kleur, maar naarmate hij langer staat wordt hij donkerder en platter. Opvallend kenmerk van een eekhoorntjesbrood is de steel: die is bol en loopt naar boven smaller toe. Eekhoorntjesbrood is een goed eetbare paddenstoel. 

Elfenbankjes

Opnieuw een paddenstoel die qua naam meteen een beeld oproept: het elfenbankje. Deze paddenstoel groeit vaak op boomstronken en bijna altijd dakpansgewijs in groepjes bij elkaar. De hoed van het elfenbankje is waaiervormig, dun en vooral heel mooi, met ringen in verschillende kleurschakeringen. Elfenbankjes zijn dan ook bijzonder fotogeniek. Ook zijn deze paddenstoelen eetbaar, maar volgens de kenners niet bijzonder smakelijk. 

Fluweelpootje

Een paddenstoel die zijn naam eer aandoet, want het pootje heeft een fluweelachtig oppervlak. De hoed van deze paddenstoel doet een beetje denken aan honing, zowel qua kleur als qua uiterlijk: enigszins glanzend. Hij groeit altijd in groepen, onder meer op loofbomen. Het fluweelpootje is eetbaar en wordt dan ook veelvuldig gekweekt. Bijzonder daarbij is dat het gekweekte fluweelpootje langer, dunner en spierwit van kleur is, een heel andere verschijningsvorm dan de wilde variant. 

Geschubde inktzwam

Dit is een paddenstoel die liever in het weiland dan in het bos staat. Je herkent hem aan zijn hoge hoed met rafeltjes. De geschubde inktzwam is in eerste instantie langgerekt en wit, maar kleurt later zwart en vervloeit uiteindelijk. De inktdruppels bevatten sporen waaruit nieuwe paddenstoelen kunnen ontstaan. Zolang deze inktzwam nog helemaal wit is, is hij eetbaar. 

Stobbezwammetje

Deze paddenstoel groeit in dichte groepen bij elkaar en doet dat op stobben en stronken van loofbomen, vandaar zijn naam stobbezwammetje. Zijn hoed heeft een kaneelachtige kleur, maar als het erg droog is, wordt die hoed wat lichter van kleur. De hoed is ook het eetbare deel van het stobbezwammetje en hoewel hij zoetig ruikt, smaakt hij enigszins bitter. 

Vliegenzwam

Het prachtige huisje van kabouter Spillebeen en zijn vriendjes is ongetwijfeld een van de mooiste paddenstoelen: de vliegenzwam. De rode hoed van de vliegenzwam is in eerste instantie bol van vorm, naarmate hij langer staat wordt de hoed platter. Hij is vaak te vinden onder berken en sparren. De vliegenzwam is in principe geen eetbare paddenstoel, maar koks in Japan hebben een speciale bereidingswijze die de toxiciteit van de paddenstoel teniet schijnt te doen. In ons land valt de vliegenzwam onder de Opiumwet: de paddenstoel bevat namelijk stoffen die een bedwelmend effect hebben. 

Het wordt gedoogd om kleine hoeveelheden voor eigen gebruik te plukken. 

Bron: Plus online

Doe de paddenstoelen quiz!

Het is weer herfst, tijd om jouw kennis over paddenstoelen te testen! Wie weet kom je deze soorten nog tegen tijdens wandelingen, of op je bord bij het avondeten.

Doe de quiz