Een kippenkop

Tips en weetjes over kippen

Hoewel kippen maar een klein kopje hebben, zit er veel meer in dan je zou verwachten, volgens dierenarts Sible Westendorp. Hij weet alles over het gedrag en de taal van de gevederde erfbewoners. 

Wist je dat...

... een kip tot zeventig soortgenoten kan herkennen?

... bij een luid, chaotisch gekakel met veel kort getok, een kip laat horen dat er iets mis is? Dit duidt bij kippen duidelijk op angst en stress.

... bij het 'gakel' geluid alles eigenlijk redelijk in orde is? Dit betekent dat het wel ietsjes beter kan. Dit geluid maakt een kip wanneer hij op het legnest wil, maar er zit een dominantere kip op. Dit geluid is wat bijna elke kippenhouder kent van de zondagmorgen. 

... hoe korter het 'gakel' klinkt, hoe meer het geluid met voer te maken heeft?

... een kip frisrode kopversierselen moet hebben en een glanzend verenkleed? Zo zijn ze namelijk gezond. Het is goed om te kijken of je kippen er fris uitzien, goed lopen en hoe ze zich gedragen. 

... je kunt ruiken als er iets niet goed is in een kippenhok?

... je kippen gezond zijn wanneer ze enthousiast op je reageren en het voer op een normale manier zoeken?

... kippen van nature een rangorde bepalen in hun toom?

... een rangorde bepaalt welke kip het eerst eet en de beste slaapplek heeft?

... hogere kippen de lagere kippen op de kop pikken om hun plek op te eisen?

... in een groep van tientallen kippen, maar minder dan zeventig, de pikorde ernstige gevolgen heeft voor de laagst geplaatste kip, zelfs met de dood tot gevolg?

... de belangrijkste oorzaak van ziekte bij kippen hun voer is?

... een kip een alleseter is en hun voorkeur graan is?

... kippenvoer met alleen graan te weinig eiwitten, vitamines en mineralen bevatten voor een kip? 
 

Tips over kippen:

  • Benader je kippen altijd op dezelfde manier, het liefst ook op dezelfde tijd. Kippen houden van rust en regelmaat.
  • Als je de kippen dagelijks op hetzelfde moment te eten geeft, worden ze vanzelf handtam.
  • Geef de kippen de tijd om je aan te zien komen.
  • Neem altijd de tijd voor je kippen. Als je haast hebt, zul je merken dat de kippen door het hok fladderen van de stress.
  • Houd rekening met het ras van je kip. Landhoenders staan dichter bij de oerkip en zijn daardoor schrikkeriger. Het twentse, Friese en het Hollandse hoen bijvoorbeeld vragen extra rust. Bij bollige, rustige rassen als Orpington, Cochin en Wyandotte is de vluchtreflex meer weggefokt waardoor ze makkelijk te benaderen zijn. De legkip is het rustigst van allemaal: in een vol kippenhok zijn deze uiterst verdraagzame kippen het best te houden. 
  • Kijk kippen niet aan voor je ze gaat pakken. De kip is een prooidier en voelt haarfijn aan wat je van plan bent. Dat geeft onnodige stress.
  • Voor hobbykippen raadt Sible Westendorp geen grotere groep dan 10 aan. Dat geeft voor de kippen duidelijkheid, waardoor ze het dichtst bij de natuur staan. 
  • Geef je kippen niet onbeperkt granen, hierdoor vermindert de weerstand van de kippen waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes.

Landleven special Kippen

Wist je dat kippen de meest populaire erfdieren zijn? In deze special vind je alles wat je zou moeten weten als je kippen hebt of overweegt om ze aan te schaffen! Leer alles over gezondheid en veiligheid en maak een bijzonder kippenhok van een van de werkbeschrijvingen. 
Prijs: €7,95.