Erfverlichting

Stappenplan voor erfverlichting

Bij plattelandsbewoners gaat de aandacht vaak eerst naar het huis, daarna wordt de siertuin aangepakt. De verlichting van huis en tuin is meestal een ondergeschoven kindje. Bekijk hier de stappen om te genieten van je huis, tuin en erf in het donker.

Het juiste licht op de juist plek

Voordeur
Wandlamp met directe verlichting, waarbij niet alleen de wand, maar ook de omgeving wordt verlicht. Kies voor verlichting op een tijdschakelaar of schemerschakelaar. Schakel eventueel ook samen met het alarm. De lamp bij de voordeur stuurt bezoek de juiste richting in.

Verlichting paden
Kies indirecte verlichting die het pad verlicht zodat je niet verblind wordt door het licht. Een hoge of lage armatuur die naar beneden schijnt is hier op zijn plek. Met een tijdschakelaar of schemerschakelaar gaat het licht aan als het donker wordt en uit als je naar bed gaat.

Sierelementen
Met grond- of prikspots verlicht je bomen, struiken,hagen of bijvoorbeeld beelden die het bekijken waard zijn. Grondspots zijn geschikt bij plaatsing in gras of verharding; bij plaatsing in kale aarde of tussen planten gebruik je  prikspots. Schakelen met een tijdschakelaar zorgt ervoor dat het licht alleen brandt als je er plezier van hebt.

Uitlichten huis
Geef het huis met verlichting een mooi avondaanzicht. Kies voor wandarmaturen op een tijdschakelaar, met up- en/of downlight, die de gevel verlichten en niet de omgeving. Grondspots die het huis van een afstand verlichten kunnen ook, maar pas op voor verblinding. 

Terrasverlichting
Verlicht het terras met sfeerverlichting van wanden plafondlampen. Deze kunnen op een tijdschakelaar of schemerschakelaar. Denk ook aan functionele verlichting waarmee je het terras extra verlicht als je het 's avonds gebruikt. Dit kan met plafondspots bij een overdekt terras, of armaturen met directe verlichting aan de wand. deze schakel je bij voorkeur handmatig, zodat ze alleen aanstaan als het nodig is. 
 

Advertorial
Verlaag je maandlasten

Doe mee met het Energiecollectief van de Consumentenbond. Je bespaart gemiddeld €293 in 1 jaar. Maak het jezelf makkelijk, laat meteen jouw voordeel berekenen.

BEREKEN VOORDEEL
Verlaag je maandlasten

Verkort stappenplan

  1. Waar komt het licht? Verlicht sierelementen, benadruk het formaat van het erf door het breedste en diepste deel van de tuin te verlichten en plaats tot slot functionele verlichting bij het terras, de voordeur en bijvoorbeeld paden. 
  2. Welk soort verlichting is er nodig? Een terras verlicht je anders dan een pad of de ingang. Kies uit hang- of wandlampen, staande armaturen of spotverlichting. 
  3. Hoe wordt de verlichting geschakeld? Bepaal wanneer de lamp moet branden en kies tussen bewegingsschakelaars, schemerschakelaars, tijdschakelaars en handmatig geschakelde verlichting.
  4. Kies de vorm van de armatuur. Kijk welke lampen je mooi vindt en wat er past bij de uitstraling die je op het erf wilt. Bijvoorbeeld klassieke lampen, of juist moderne.

Landleven fietsroutes

De 53 mooiste fietsroutes van Nederland ingedeeld per provincie. Met daarnaast beschrijvingen van bezienswaardigheden, handige knooproutekaartjes, fietstips én heerlijke picknickrecepten.

Bestel nu
Bekijk onze shop tips
Bindtouw in blik Bindtouw in blik € 5,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Bronzen musjes Bronzen musjes € 44,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Tuinzeep aan touw Tuinzeep aan touw € 6,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Gewaxt canvas tuinschort Gewaxt canvas tuinschort € 22,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu