Geitje drinkt melk bij de moeder

Oktober: Weetjes over boerderijdieren

Als je boerderijdieren hebt kom je vaak voor verrassingen te staan, er is altijd wat te beleven. Het magazine Landleven publiceert in elk nummer een aantal leuke weetjes en tips over boerderijdieren!

Snotneus

Als er dik, witgeel of groenig snot uit de neus van het paard vloeit, neem dan de temperatuur van het dier op. Is deze normaal, tussen de 37,5 en de 38 graden (pony's tot een graad hoger), dan gaat het waarschijnlijk om verkoudheid. Neem echter bij koorts direct contact op met de dierenarts. Er kan sprake zijn van een ernstige, besmettelijke aandoening als influenza, rhinopneumonie of droes. 

Varkenshaar

Hobbyvarkens hebben meestal meer haar op hun huid dan productievarkens en de hoeveelheid daarvan wisselt met het seizoen. Varkens die zomer en winter buiten komen, vormen in het najaar bovendien een ondervacht die hun extra bescherming biedt tegen de kou. 

Scharrelkippen

Loslopende kippen doen in de wei goed werk. Doordat ze mest van grazers uit elkaar krabben kan het bodemleven dit makkelijker in de grond opnemen. Bijkomend gunstig effect is dat eventuele maagdarmwormen en -larven zo eerder het loodje leggen: 's zomers door droogte en 's winters door vorst.

Zere bekjes

'Zere bekjes' komt vooral in het voor- en najaar voor bij schapen en geiten. Het is een virus dat vooral bij jonge dieren zweren en puisten rond de bek veroorzaakt. Het enige dat je preventief kunt doen is zorgen voor een goede conditie. Slaat het virus toe, dan helpt wondverzorging met bijvoorbeeld Betadine het leed te verzachten.

Levensduur van hoefijzers

Bij paarden die hun ijzers te snel verslijten kan het nuttig zijn om in overleg met de hoefsmid te kiezen voor een meer 'duurzaam' beslag. De opties zijn: dikkere ijzers, het gebruiken van stiftjes widia (extra hard staal), het oplassen van 'rupsjes' gehard staal of het opsmelten van tungsten (stukjes widia in een bronslegering). Het voordeel van de twee laatste methoden is dat er een glijmoment blijft bij het neerzetten van de voet, waardoor de gewrichten niet onnodig lijden. 

Veekoeken

Om opgroeiende kalveren mak en geïnteresseerd te houden, kun je bij ieder bezoek aan de wei één of enkele veekoeken meenemen. Veekoeken zijn een restproduct van de lijnzaadolieperserij. Veekoeken zijn smakelijk, bevatten vitaminen en mineralen en zijn een 'basis-krachtvoer'. Er is nog één veevoerfabrikant die veekoeken maakt: Arie Blok/Kasper Faunafood in Woerden.

Verandering van spijs

'Verandering van spijs doet eten' gaat voor dieren niet altijd op. Een overgang van opfok- naar onderhoudsvoer of naar een ander merk kan beter geleidelijk plaatsvinden. Meng daarvoor bijvoorbeeld een week lang het niet met het oude voer. 

Stofwisseling watervogels

Watervogels hebben een zeer snelle stofwisseling. Daarom moeten ze vaak kleine beetjes eten en kunnen ze maar kort zonder voer of een goede grasweide om in te grazen. Door hun snelle spijsvertering is de mestproductie meestal hoog. Mede daarom is een ruime huisvesting wenselijk. 

Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.