Buxus knippen

Hoe bestrijd en voorkom je buxusmot en andere plagen

Houd je buxus in topconditie om te voorkomen dat hij wordt aangetast door buxusmot of andere belagers. Hier lees je tips om de buxusmot en consorten tegen te gaan.

Als haag, in kuip of pot, gesnoeid in een mooie vorm: buxus is geliefd bij veel tuiniers. Andere buxusliefhebbers zijn de buxusmot, de buxusbladvlo, de kommaschildluis, de buxusspintmijt, de buxustopgalmijt en de beruchte buxusschimmel. Iedere plaag vereist een specifieke bestrijdingsmethode. Hier vind je wat algemene tips en adviezen om aantasting van je buxus te voorkomen en te bestrijden.

  • In de meeste gevallen zijn deze plagen te voorkomen door ervoor te zorgen dat de buxus in topconditie blijft. Een goede standplaats (liefst geen volle zon), luchtige, vochtige grond, goed bemesten met ook een beetje kalk en voldoende ruimte rond de plant houden om te drogen na een regenbui.
  • Controleer de plant regelmatig op aantasting. Gele of zwarte verkleuring van de bladeren of kaalgevreten takjes duiden op problemen.
  • Larven van de buxusmot tref je aan zodra het warmer wordt in het voorjaar. Verwijder ze met de hand. Bladeren met spinsel en eitjes kun je ook wegsnoeien.
  • Als voorzorg maar ook als je al rupsen van de buxusmot aantreft, kun je nematoden inzetten, heel kleine aaltjes die op een natuurlijke manier de eitjes en rupsen bestrijden.
  • Snoeien kan vanaf maart tot en met juli, liefst op een bewolkte dag. Snoei echter niet na een regenbui, wacht tot de planten zijn opgedroogd om schimmels minder kans te geven.
  • Zorg voor een brandschone snoeischaar.
  • Zijn je struiken eenmaal flink aangetast, graaf ze dan uit en gooi ze in de groene container, nooit op de composthoop.
  • Zoek je vervanging? Probeer eens Ilex crenata ‘Dark Green’ (Japanse hulst), Sarcococca confusa (met witte, geurende bloemen) of Berry Bux, die heerlijke bessen geeft.

Bestel Landleven special Natuurlijk Tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.

Voor maar €7,95!