Pioenroos

7 tips voor perfecte pioenrozen

Pioenrozen zijn een genot voor het oog. De volle bloemen met kleurschakeringen tussen wit, licht- en heel dieproze staan prachtig in je tuin. Pioenkweker Ron Borst van Kwekerij De Horsthoek in Voorschoten geeft zeven tips om jouw pioenrozen zo goed mogelijk te verzorgen.

Rons tips voor de verzorging van pioenrozen

  • Geef een pioen alleen een nieuwe plek als hij het niet goed doet. De plant wordt graag met rust gelaten en kan op een goede plek wel dertig jaar blijven staan.
  • Pioenen staan bekend als planten voor kleigrond. Op zandgrond doen ze het echter prima, maar ze hebben dan wel mest nodig. Met een compostgift en stalmest in het najaar en organische mest in het voorjaar en na de bloei, geef je de plant voldoende kracht om te kunnen bloeien. De plant kan slecht tegen natte voeten, dus op klei is het raadzaam om de doorlaatbaarheid van de grond met zand te verbeteren.
  • Als de pioen niet bloeit, staat hij te nat, te donker of te diep. De neuzen moeten net onder de grond liggen. Wees niet te snel met het zoeken van een nieuwe plek: het kan een paar jaar duren voor de plant gaat bloeien na het verplanten.
  • Pioenen kun je niet vervangen. Wacht als een pioen doodgaat zeker vier jaar voor je op dezelfde plek weer een pioen zet. De wortels van de oude plant laten een stof achter in de grond, die het de nieuwe pioen onmogelijk maakt om goed aan te slaan.
  • Kies in een natuurlijke tuin voor laagblijvende soorten. Pioenen met lange stelen hebben steun nodig.
  • Laat in het najaar het afgeknipte pioenloof liggen. Lieveheersbeestjes gebruiken de stengels om in te overwinteren. Volgend tuinseizoen helpen ze bij het bestrijden van luizen.
  • Bied nestgelegenheid op het erf. De meesjes uit de elzenhaag op Rons kwekerij helpen de spinmot te bestrijden, die in het voorjaar de knoppen aan kan tasten.

Landleven special Vlinders

In deze Landleven special lees je alles over vlinders in Nederland met heel veel portretten, beschrijvingen en foto’s. Lees hoe je je tuin kunt inrichten tot een echt vlinderparadijs en vergroot je vlinderkennis met de herkenningskaart. 
Prijs: €7,95.