Een tuinset met bloemen

Tips voor een natuurlijk erf

Plek voor vogels, vlinders en insecten, dat willen de meeste tuiniers wel maken. Maar Thea van Maldegem gedoogt op haar erf ook gerust marters, mollen, muizen en luizen. Nadat de buxusschimmel haar strakke tuinplan overhoop gooide, werd haar tuin in Oostkapelle een natuurrijke oase. Met Landleven deelt Thea haar tips voor een natuurlijk erf.

  • Zorg voor schuilgelegenheid. Met houtrillen van snoeimateriaal bied je ruimte aan egels, marters, padden en insecten. Op die laatste komen vervolgens weer allerlei vogels af.
  • Ruim niet te veel op. Thea laat stelselmatig snoeihout en delen van stammen op de grond verteren. “Het trekt allerlei insecten aan, die weer andere dieren lokken. Hout op de grond verbetert bovendien het bodemleven.”
  • Bedenk bij iedere plant of hij naast sierwaarde nog een functie heeft. Als waardplant voor vlinders of als nectarplant voor vlinders en bijen bijvoorbeeld.
  • Zorg voor voorjaarsbloeiers, zodat ook de eerste insecten nectar in de tuin kunnen vinden. Voorjaarsbollen als sneeuwklokjes en krokussen zorgen ervoor dat de eerste hommels al voedsel in de tuin kunnen vinden. Van verwilderende soorten heb je jaar na jaar plezier.
  • Pas het maaibeleid voor gras aan de dieren in de tuin aan.
  • Een natuurlijke poel zorgt voor volop leven op het erf.

Landleven special Vlinders

In deze Landleven special lees je alles over vlinders in Nederland met heel veel portretten, beschrijvingen en foto’s. Lees hoe je je tuin kunt inrichten tot een echt vlinderparadijs en vergroot je vlinderkennis met de herkenningskaart. 
Prijs: €7,95.