De tuin sproeien

De beste tijd om de tuin te sproeien

Bij tropische temperaturen en langere periodes van droogte is de verleiding groot om de tuin regelmatig te sproeien. Maar als je dit niet op het juiste moment doet, dan doe je meer kwaad dan goed.

De grond van je tuin en planten droogt vooral uit door de combinatie van wind en zon. Als planten het moeilijk hebben, zie je dat doorgaans snel genoeg: het blad gaat hangen, blaadjes kleuren geel of vallen uit. Voel bij twijfel met je hand op 10 cm diepte. Soms is alleen de bovenlaag droog en zit daaronder nog genoeg vocht.

Wanneer moet je sproeien?

Het is belangrijk om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Als je ziet dat er een droge periode aan komt, sproei dan een dag of maximaal twee dagen voordien je tuin. Het is namelijk niet goed voor de tuin om te sproeien terwijl het heel droog en warm is. Is het maar één dag onverwacht warm, maar hebben je planten wel al water nodig? Dan kun je het beste wachten tot de volgende dag om de tuin te sproeien.

De beste tijd

Als de zon schijnt, moet je vooral niet midden op de dag de tuin sproeien. Dan verdampt het grootste deel van het water meteen. De beste tijd om de tuin te sproeien, is vroeg in de ochtend, zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Als ‘s ochtends niet lukt, is vroeg in de avond ook nog een optie. Belangrijk is hierbij wel dat de planten tijd hebben om te drogen voor de nacht. Dat voorkomt schimmelvorming.

Hoeveel moet je sproeien?

De beste hoeveelheid om te sproeien – uiteraard afhankelijk van de droogte en het type planten – is 10 tot 15 mm. Om dit te meten, kun je een regenmeter in de tuin plaatsen. Je kunt beter in een keer veel water geven dan elke dag een beetje. Planten die vaak een beetje water krijgen wortelen oppervlakkiger en worden daardoor kwetsbaarder. Een tot twee keer per week een flinke hoeveelheid is doorgaans genoeg.

Niet vergeten

  • Vergeet de grond onder hagen niet. Vaak ligt deze buiten het bereik van de sproeier en blijft het water op de haag liggen.
  • Pas op met het sproeien van tomaten- en aardappelplanten in de moestuin. Vocht op het blad maakt ze vatbaar voor de schimmelziekte phytophthora. Geef deze liever onderaan de plant water.
  • Potten en bakken drogen snel uit en hebben dagelijks water nodig.

Let op

Door de aanhoudende droogte adviseren waterbedrijven om in deze periode zuinig om te springen met water. Zo luidt het advies bijvoorbeeld om kort te douchen en de tuin minder te sproeien. Ga voor meer informatie naar de website van Rijkswaterstaat of het regionale waterschap.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.

 

Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier