Een ecologische groentetuin

Ecologisch moestuinieren op Landleven in de Praktijk

Er gaat niks boven verse groenten uit eigen tuin. Er zit niet alleen veel meer smaak aan je oogst, je hebt er zelf ook tijd, energie en liefde ingestopt wat resulteert in heel veel lekkers!

Angela vertelt

Dit klinkt goed, maar hoe krijg je een goede oogst voor elkaar en wat is de meest milieuvriendelijke manier? Bij een ecologische moestuin komt veel kijken vertelt tuinredacteur Angela. ‘Een moestuin vergt veel onderhoud, er is altijd wel wat te doen’. Angela heeft jarenlang geëxperimenteerd met lastige groenten totdat ze nu eindelijk kan zeggen dat ze tevreden is.

tips voor ecologisch moestuinieren

Met variatie in je moestuin is het belangrijk om een goede grondbasis te hebben. Vruchtbaarheid van de bodem creëer je door organische meststoffen die het bodemleven vanzelf omzet tot vruchtbare humus. Ook is het van belang om jaarlijks te wisselen van grond. Blad-, bloem- en wortelgewassen halen namelijk ieder zo hun eigen voedingstoffen uit de grond en hebben ook eigen ziekten en plagen. Door te werken met vruchtwisseling ga je dit tegen en hoef je ook geen schadelijke gifstoffen te gebruiken. Daarnaast zijn er goede en slechte buren. Dit betekent dat er gewassen die elkaar versterken en juist niet. Zorg dat je daar een goede keuze in maakt. Een vruchtwisselingschema helpt je daarbij. Zo denk je als echte ecologische tuinier op de lange termijn na over je prachtige oogst. Bij ecologisch moestuinieren is de zorg voor de bodem, vruchtwisseling en natuurlijke vijanden lokken dus heel erg belangrijk. Naast het geduld en de liefde die je er natuurlijk in de grond stopt!

ik ga voor een nog gezondere moestuin!

Landleven special Moestuin

Meer over over ecologische oplossingen als mulchen en swales, hoe je het seizoen vervroegt en de zonnewarmte optimaal in je moestuin vangt lees je in onze nieuwe special Moestuin. Een bewaarnummer met bruikbare tips voor het zelf verbouwen van groente ... Maar vooral lees je hoe je er, als het dan tijd is om te oogsten, de lekkerste gerechten van maakt. Want een mooie oogst eet je gewoon lekker op!
Prijs: €7,95.