Een perfect gezon

9 tips voor een perfect gazon

Grasmeester Arno Harmsen is meteen duidelijk: voor een perfect gazon is werk nodig. Arno zorgt voor de groene ondergrond van voetbalclubs als FC Utrecht en Vitesse én heeft als basis ecologische tuinaanleg. Met zijn 9 tips voor een perfect gazon wordt het gras bij jou ook groener.
 

Arno's tips voor een perfect gazon

  1. Mooi gras begint al bij het zaaien. De echte grasgek kiest voor een siergazongrasmengsel. Dit levert mooi fijn, groen gras en kan een strak groen biljartlaken worden, oftewel een Engels gazon. Het vraagt echter wel veel zorg en je moet er voorzichtig mee zijn. De meeste mensen kiezen voor een speelgazonmengsel. Dat is wat minder fijn, maar kan beter tegen intensiever gebruik. Het bestaat uit veldbeemd, dat sterk is en droogte goed verdraagt en raaigras, dat snel groeit. Kies een grasmengsel dat past bij het gebruik van de tuin, dat geeft het mooiste resultaat.
  2. Maai vaak. Met minimaal 2 keer per week maaien blijft het gazon het mooist.
  3. Voor een strak gazon houd je een maaihoogte aan van 2,5 centimeter.
  4. De mooiste maaimethode is maaien met een kooimaaier. Die knipt het gras af en daarbij beschadigen de sprieten nauwelijks. Wie een Engels gazon wil, investeert dus in zo’n maaier. De meeste mensen maaien met een cirkelmaaier. Die slaat het gras eraf en daarbij krijg je rafelige wonden. Dat geeft meer kans op ziektes en levert slordige, iets gelere uiteindes op. Ook robotmaaiers zijn cirkelmaaiers.
  5. Laat het maaisel alleen liggen als je een robotmaaier gebruikt. Bij zo’n maaier is het knipsel zo klein dat het snel genoeg vergaat. Bij gewoon maaien bouw je een viltlaag op als je het maaisel laat liggen. Afvoeren is het hardst nodig voor een vruchtbare bodem zoals kleigrond.
  6. Maaisel afvoeren betekent dat je moet bijmesten. En niet alleen in het voorjaar. Op zandgrond moet je wel 3 tot 4 keer per jaar bemesten. Voor gras is een meststof met een stikstof-fosfor-kalium verhoudingvan 12:10:18 ideaal. Organische meststoffen zoals gedroogde koemestkorrels helpen ook. Die activeren het bodemleven en zorgen ervoor dat slecht opneembare meststoffen die al in de grond zitten, vrijkomen.
  7. Vaak wordt geadviseerd om vóór het bemesten het gazon te bekalken. Doe dit alleen als er echt een kalktekort is. Met een goedkoop metertje of een grondmonster kun je bepalen of de grond kalk nodig heeft. Voor gras is een pH tussen 6 en 6.4 optimaal.
  8. Een groen gazon vraagt naast voeding ook om water. De graspurist investeert in een vochtmeter en houdt de grond op zo’n 20 procent vocht. Wie wegens tijdgebrek of milieuoverwegingen niet dagelijks wil sproeien, doet er goed aan om de wortelgroei te stimuleren. Geef in dat geval liever eens per week een flinke hoeveelheid water dan dagelijks een beetje. Het gras zal langere wortels aanmaken en kan droogte beter verdragen.
  9. Kijk goed naar je gras. Het vertelt je zelf wat het nodig heeft. Gras vol mos heeft een verticuteerbeurt nodig. Wordt het gras geel, dan mist het voedingstoffen en is het tijd voor bemesting. Gras krimpt als het verzorging nodig heeft: er komt meer ruimte tussen de grasplantjes en de grasmat wordt minder vol. Dan is het tijd om in actie te komen.

Bestel Landleven special Natuurlijk Tuinieren

Natuurlijk tuinieren: niet tegen, maar met de natuur!
In deze Landleven special lees je hier alles over.
In deze special o.a.:
- Composteren kun je leren.
- Maak zelf een koude bak.
- Fraai onkruid.
- Geneeskrachtige planten.

Voor maar €7,95!