Salvia planten

6 mooiste salvia's

Toen Bob Foltz en Andries Bierling hun eerste kennismaking hadden met tuinieren bleek iedere nieuwe plantenaankoop een salvia. Hun liefde voor de tuinplant delen ze graag met anderen: in hun kwekerij Tuingoed Foltz legden ze een speciale salviatuin aan en beheren ze de Nationale Planten Collectie Salvia. Andries stelt 6 favorieten voor in de fotoreportage hieronder.

Salvia Hotlips is met zijn tweekleurige bloem een van de meest kenmerkende salvia's, maar hij kan ook  tijdelijk alleen witte, of helemaal rode bloemen vormen. Hotlips is met zijn tweekleurige bloem een van de meest kenmerkende salvia's, maar hij kan ook tijdelijk alleen witte, of helemaal rode bloemen vormen.
Salvia Hotlips is met zijn tweekleurige bloem een van de meest kenmerkende salvia's, maar hij kan ook  tijdelijk alleen witte, of helemaal rode bloemen vormen. Roebel is een van onze eigen kruisingen, vernoemd naar de hond die we toen hadden. Salviabloemen hebben een boven- en onderlip. Bij Roebel is de korte hardroze bovenlip behaard en de onderlip breed.
Salvia Hotlips is met zijn tweekleurige bloem een van de meest kenmerkende salvia's, maar hij kan ook  tijdelijk alleen witte, of helemaal rode bloemen vormen. Salvia sclarea oftewel scharlei is een oude inheemse plant. Hij is tweejarig, maar op een droge, zonnige plek kan hij jaar na jaar terugkomen. Hij maakt gigantische bloemknoppen.
Salvia Hotlips is met zijn tweekleurige bloem een van de meest kenmerkende salvia's, maar hij kan ook  tijdelijk alleen witte, of helemaal rode bloemen vormen. Salvia wordt geroemd om zijn helderblauwe soorten. Salvia patens Cambridge Blue werd met zijn broertje Oxford Blue jarenlang beschouwd als de mooiste blauwe tuinplant.
Salvia Hotlips is met zijn tweekleurige bloem een van de meest kenmerkende salvia's, maar hij kan ook  tijdelijk alleen witte, of helemaal rode bloemen vormen. Geranium en Salvia nemorosa 'Senior'.
Salvia Hotlips is met zijn tweekleurige bloem een van de meest kenmerkende salvia's, maar hij kan ook  tijdelijk alleen witte, of helemaal rode bloemen vormen. Salvia nemorosa 'Caradonna' is een echte topper, met sterke, bijna zwarte stengels. De bloemen zelf zijn vaak ook donkerblauw of paars. Door de zeer verticale bloeiwijze is de plant een aanwinst.

Lees de hele reportage over de Salvia's van Tuingoed Foltz in Landleven 6, juli 2016. Via de Landleven app kunt u oudere nummers van Landleven (tot begin 2015) kopen. (gratis downloaden als u toen al abonnee was). Lees meer over de Landleven app

Tuingoed Foltz
Hereweg 346
9651 AT Meeden (Groningen)
www.tuingoedfoltz.nl