Vlierbloesem

Vlierbloesems plukken

De heerlijk geurende en liefelijke bloemetjes van de vlierstruik zijn de ultieme voorbode van de zomer. De bloesemschermen zijn in veel bermen te vinden; pluk dit jaar eens een emmer vol witte bloemenboeketjes uit de natuur.

Vlierstruiken (Sambucus nigra) groeien in veel Nederlandse bermen en (moes)tuinen. De schermen bloeien in het algemeen van mei tot juni. Wanneer de struik gaat bloeien is afhankelijk van de natuur (een 'vroeg' voorjaar geeft een vroege bloei) en de plaats (in de schaduw bloeit hij later dan in de felle zon). Het seizoen van de bloesem komt altijd wel tot een einde, zorg dus dat je op tijd bent met plukken! Als je geen tijd hebt om de bloesems meteen te verwerken, kun je ze tijdelijk in de diepvries bewaren (afgesloten in een plastic diepvrieszakje of -bakje). Bewaar ze niet te lang, na een paar weken gaat de kwaliteit van de aromatische bloemetjes wel achteruit.

Tips bij het plukken van vlierbloesems

  • Pluk 's ochtends vroeg, dan hebben de bloesems het meeste aroma.
  • Neem alleen wat je nodig hebt, de rest kan dan doorgroeien tot vlierbessen.
  • Pluk op een droge dag.
  • Vlierbloesems zijn in veel bermen te vinden, zoek het liefst wel een struik die niet bij een drukke weg staat, vanwege de uitlaatgassen.
  • Was de schermen nooit, dan gaat veel van de smaak verloren! Schud ze liever uit, zodat eventuele ongerechtigheden verdwijnen.

Wist je dat je met vlierbloesem heerlijke zelfgemaakte ijsjes, siroop en vlierbloesemtrifle kunt maken? 

Bronzen musjes

Set van 2 schattige bronzen musjes op ware grootte. De musjes zijn geschikt voor binnen of buiten in de tuin of op balkon. Nu slechts voor maar € 44,95!

Bestel hier
Bekijk onze shop tips
Landleven puzzel Tuinfeest Landleven puzzel Tuinfeest € 16,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven special Moestuin Landleven special Moestuin € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Houten plukladder Houten plukladder € 285,00

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven special Vogels kijken Landleven special Vogels kijken € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu