Tomaten trucs testen

Tomatentrucs getest

Speciaal voor Landleven testten Gertie Vink en Harrie Gerrits van de Boergondische Tuijn trucs voor de tomatenteelt. Een bananenschil in het plantgat, aspirine of basilicum bij de jonge tomatenplant: het zou de oogst allemaal ten goede komen. En de winnaar is....

In totaal proberen Gertie en Harrie 13 tomatentrucs uit. Er worden vooral stoffen bij de planten gedaan: gemalen eierschalen, bananenschillen, aspirine, patentkali, epsomzout, en koffiedik. Twee tomaten krijgen gezelschap van een andere plant: er wordt goudsbloem en basilicum bij de tomaat gezaaid. Eén van de tomaten wordt op de kop geteeld, één plant wordt in een eierschaal gezaaid. Tot slot worden twee trucs getest die Harrie en Gertie zelf al toepasten: zaaien bij een gunstige maanstand en koperdraad door de stengel steken.

Uitslag Tomatentop-13

 1. zaaien bij gunstige maanstand
 2. basilicum bij de tomatenplant zetten
 3. goudsbloem bij de tomaat planten
 4. 1 tl patentkali toevooegen bij het uitplanten
 5. 1 tl epsomzout onderin het plantgat
 6. koperdraad door de stengel steken
 7. koffiedik bij het zaaien en uitplanten toevoegen
 8. gemalen eierschaal toevoegen bij het uitplanten
 9. bananenschil onderin het plantgat
 10. zaaien bij ongunstige maanstand
 11. besproeien met een oplossing van aspirine
 12. op de kop telen
 13. tomaten in een eierschaal zaaien

Sterkste planten

De tomatenplanten uit de top 4 zijn met afstand de sterkste planten. De 3 eerste planten waren bovendien het meest weerbaar tegen phytophthora. De planten met aspirine, de tomaat op de kop en de plant die in de eierschaal is gezaaid komen niet bij de top 4 in de buurt. De plant met aspirine draagt uiteindelijk drie trossen, tegen negen trossen van de plant met patentkali.

Landleven special Moestuin

Meer over over ecologische oplossingen als mulchen en swales, hoe je het seizoen vervroegt en de zonnewarmte optimaal in je moestuin vangt lees je in onze nieuwe special Moestuin. Een bewaarnummer met bruikbare tips voor het zelf verbouwen van groente ... Maar vooral lees je hoe je er, als het dan tijd is om te oogsten, de lekkerste gerechten van maakt. Want een mooie oogst eet je gewoon lekker op!
Prijs: €7,95.