Zachtfruit uit de eigen tuin

Smakelijke fruitsnoeptuin

Direct van de struik gesnoept smaakt zachtfruit het allerlekkerst, vinden Dianne en Paul Schouten van De Fruittuin. Vanaf juni kan iedereen dat zelf proberen in hun zelfpluktuin in het Friese Oostermeer. En voor wie in eigen tuin veel bessen en frambozen wil hebben ze volop tips.

5 tips voor een mooie fruitoogst

  1. Fruitstruiken kunnen niet tegen natte voeten. Op goed afwaterende grond gedijen ze het best. Verbeter op slecht drainerende grond eerst de grond of de afwatering.
  2. Tijdens de vruchtzetting en tijdens het oogstseizoen is droogte funest. "Bessen en frambozen bestaan voor het grootste deel uit water, dus zonder vocht oogst je niet. Regelmatig water geven als het echt droog is in april en mei en tijdens het oogstseizoen is heel belangrijk."
  3. Geef liever eens per week flink water dan elke dag een klein beetje. Paul: "Op die manier kweekt  je sterkere planten die tegen een stootje kunnen."
  4. Kies bessen die goed bij de grond passen. Blauwe bessen hebben zure grond nodig, ander zachtfruit groeit goed op basische of licht zure grond.
  5. Plaats voor meerdere struiken? Kies dan soorten die elkaar opvolgen, voor een langere oogstperiode.

Dianne Schouten achter de kruiwagen in haar fruitsnoeptuin. Dianne Schouten en haar man Paul hebben al zeventien jaar een zelfpluk-fruittuin in het Friese Eastermar. - Foto: Sietske de Vries

Plukken in Eastermar

De oogst begint bij De Fruittuin rond half juni en duurt tot half september. Omdat het weer ieder jaar anders is, is het vooral tijdens de eerste en laatste weken van de pluk raadzaam om vooraf de website te bezoeken, waar regelmatig de oogstverwachting wordt bijgehouden. Hier vind je ook de actuele openingstijden.

Bij De Fruittuin is tevens een groepsaccommodatie voor maximaal 20 personen te huur en een appartement voor 2 tot 6 personen.

De Fruittuin
Paul en Dianne Schouten
Robyntsjewei 22
9261 XV  Eastermar (Oostermeer)
Tel. 0512 - 34 11 38
www.defruittuin.nl

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.