Een zelfgemaakt vogelbad

Vrolijk vogelbad van groot blad en oude potten

Een leuke klus die meerdere dagen in beslag neemt, maar met een bont en vrolijk eindresultaat. Alie van Veldhuizen geeft het zelfgemaakte betonnen vogelbad een felgekleurde oppepper met een getrapte sokkel voorzien van frisse bloemen. Volg haar stappenplan en laat je inspireren.

Dit heb je nodig:

 • blad van rabarber, groot hoefblad, pompoen of hosta of ander dik generfd blad
 • geel (speel)zand
 • kant-en-klare metselspecie
 • emmer
 • troffel
 • kippengaas (iets groter dan blad)
 • kniptang

En verder:
 • bloempotten, rood aardewerk, ø 19, 23 en 27 cm
 • acrylverf/lak/kwasten
 • carbonpapier
 • potgrond
 • plantenstok
 • enkele bloeiende plantjes

Zo ga je te werk:

Vogelblad

Stort op je werktafel een hoop zand, iets groter dan het blad dat je gaat gebruiken. Leg het blad op de kop op de hoop zand en strijk het met de hand glad. Maak in de emmer de metselspecie aan, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer een eerste laag specie van minimaal 1 centimeter gelijkmatig uit over het blad. Plaats een stukje kippengaas op de specielaag, buig het in de vorm van het blad en knip de uiteinden indien nodig bij. Laat de specie niet te lang ongemoeid; deze droog erg snel. Breng direct op het gaas een tweede laag specie aan van 1,5 centimeter dik, zodat het gaas nergens meer zichtbaar is.

Laat de specie drogen. Doe dit niet in de directe zon, omdat het proces anders te snel gaat en het beton zal barsten. Dek eventueel af met plastic. Afhankelijk van de droogtijd kun je de schaal na een tot twee dagen omdraaien. Het blad kleeft nog aan de schaal, maar zal verteren. Verwijder loszittende delen alvast. Zodra de schaal helemaal droog is kun je achtergebleven nerven er met een harde borstel uitvegen.

Alie's tips voor het vogelblad

1. Snijd het blad een dag van tevoren af, dan is er gemakkelijk mee te werken.
2. Zelf metselspecie maken: meng drie delen zand, één deel cement en een hoeveelheid water naar eigen inzicht met elkaar.
3. Specie over? Gebruik dit direct om de plantenstok vast te zetten in de grootste bloempot.

Sokkel

Schilder de drie potten in de door jou gewenste kleur(en). Hoe meer kleur, hoe bonter het resultaat.

Beletter de potten, na het drogen, met een gezellige tekst of de namen van enkele vogels in uw tuin. Doe dit door uw tekst in een sierlijk lettertype uit te printen en met behulp van carbonpapier op de pot te schrijven. Trek de letters over met een dun penseel en een opvallende kleur verf.

Laat drogen. Lak de potten ter bescherming en laat weer drogen.

Maak nu een pottentoren. Neem de plantenstok en zet deze vast in de grootste pot, midden op de bodem, met een klodder lijm of een restje specie.

Vul de pot, als de lijm of specie droog is, tot de rand met potgrond, en schuif de tweede pot over de stok tot op de aarde in de eerste pot. Herhaal dit met de derde pot. Knip of zaag de plantenstok af als deze boven de derde pot uitsteekt. Plaats het vogelbad op de bovenste pot. Vul de overgebleven randen met kleurige bloemen en groene plantjes naar keuze.

Alie's tips voor de sokkel

1. Maak een tweede, kleinere toren met een kleiner vogelbadje en zet de torens bij elkaar voor een gezellig hoekje in de tuin.
2. Betonnen hosta- en rabarberbladen zijn ook leuk om decoratief in de tuin te gebruiken.
3. U kunt ook een sokkel maken van alleen gekleurde potten, door de potten te schilderen en ze met de opening naar beneden op elkaar te stapelen.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.