Een kruiwagen in het gras

Kies de juiste kruiwagen

De kruiwagen is een even eenvoudig als praktisch hulpmiddel voor de buitenmens. De ene kruiwagen leent zich bij uitstek voor het uitmesten van een stal, terwijl de andere is ontwikkeld voor het storten van zand, grind en beton. Landleven zet de verschillende soorten kruiwagens op een rij.

Manusje van alles

Type: Fort TK-100 en TKV-100
Inhoud: 100 l
Prijs: TK-100 € 75,-; TKV-100 € 90,-

Deze allrounder is geschikt voor alle denkbare klusjes en klussen op het erf, zoals het verplaatsen van grond, zand en stenen, het kruien van mest en afgevallen blad, of het verplaatsen van struiken en planten. Materiaal: stalen frame, uit één deel gebogen en gepoedercoat. De bak is van slagvast polypropyleen kunststof en UV-bestendig. Met 'kopsteun' en een dwarsversterking tussen de poten. Standaard met luchtband, maar – net als de meeste andere kruiwagens – ook leverbaar met een massieve (lekvrije) band. Uit de praktijk: na een jaar of acht kan het frame van de TK-100 gaan roesten en worden de lasnaden zwakker. Met name die achter en onder de bak kunnen loslaten, zeker wanneer er af en toe met geweld zwaardere producten (tegels, puin) in de bak worden gegooid. Dezelfde kruiwagen wordt ook geleverd met een verzinkt frame en heet dan TKV-100. Deze uitvoering roest minder snel en daardoor ligt de verwachte levensduur op twintig jaar.

Hobbykruiwagen

Type: Fort 515-90
Inhoud: 90 l
Prijs: € 63,-

De hobbykruiwagen is voor alle denkbare lichtere klusjes en klussen op het erf, zoals het verplaatsen van gemaaid gras, tuinafval en afgevallen blad. Leverbaar in groen, lime, roze en donkerblauw. Materiaal: stalen frame, uit één deel gebogen en gepoedercoat. De bak is van slagvast polypropyleen kunststof en UV-bestendig. Standaard geleverd met kunststof velg en 2 ply luchtband, maar ook leverbaar met een massieve band. Uit de praktijk: de kruiwagen is goed wendbaar door het lage zwaartepunt. Na een jaar of acht ontstaat er roest en worden de lasnaden zwakker.

Grootvervoerder

Type: Fort PE-160
Inhoud: 160 l
Prijs: eenwieler € 190,-; tweewieler € 210,-

Overal waar grote hoeveelheden mest, compost of grond vervoerd worden, is deze kruiwagen op z'n plaats. Materiaal: het stalen frame is uit één stuk gebogen en vervolgens thermisch verzinkt. Hierdoor is het staal optimaal beschermd, zelfs tegen zuren in paarden- en rundermest. De bak van HDPE, een moderne 'duurzame' kunststof, is met roestvrijstalen bouten en moeren aan het frame bevestigd. De voor- en achterzijde van de bak worden door het frame ondersteund. De kruiwagen heeft standaard een 4 ply luchtband met profiel voor extra grip, maar is ook leverbaar met een massief wiel. Het frame is ter hoogte van de wielophanging 20 centimeter breed en daarmee 7 centimeter breder dan standaard bij Fort. Uit de praktijk: de tweewieler kunt u niet over een smalle plank de mesthoop oprijden en is minder wendbaar. Daar staat tegenover dat de tweewieler stabieler is dan de eenwielige versie, want die is vol beladen moeilijker in balans te houden.

Professionele alleskunner

Type: Fort PEV-170
Inhoud: 170 l
Prijs: eenwieler € 280,-; tweewieler € 300,-

Voor wie de standaardkruiwagen net niet groot genoeg vindt, of wellicht net iets te breed. Materiaal: het stalen frame is uit één stuk gebogen en thermisch verzinkt. De bak is van HDPE kunststof en door de grote inhoud is de kruiwagen geschikt voor maneges, hoveniers en de land- en tuinbouw. Ook op plaatsen met wat minder ruimte (smalle gangen op stal) is de PEV-170 goed in te zetten. Uit de praktijk: de tweewieler is minder wendbaar en de eenwieler minder stabiel.

Echte bulldozer

Type: Matador M-140/160-L4
Inhoud: 160 l
Prijs: € 240,-

De bulldozer onder de kruiwagens. Materiaal: het frame is van ovaal gewalst staal en thermisch verzinkt. De bak is van groen polyester dat zeer sterk is en prettig stug. De velg is van staal, het frame is op diverse plaatsen versterkt. Uit de praktijk: grote en zware vrachten mest en veevoer kun je er jarenlang probleemloos mee vervoeren. De ovale handvatten liggen lekker in de hand. De kruiwagen oogt wellicht wat minder 'gelikt' dan de bekende Fort PE-160, maar wint het op meerdere punten qua sterkte en gaat tot meer dan dertig jaar mee.

Gereedschapskruiwagen

Type: Gereedschapskruiwagen Fort
Inhoud: 180 l
Prijs: € 280,-

Met deze kruiwagen hebt u tijdens een klus altijd al uw gereedschap bij de hand. Het deksel is met een slot afsluitbaar. Materiaal: geheel van staal en groen gepoedercoat. Het wiel, dat ook op slot gezet kan worden, heeft een stalen velg en standaard een luchtband. Uit de praktijk: kan volgeladen topzwaar zijn en gaan kantelen, met name op een ongelijke ondergrond. Pluspunt: in de kist kunt u behalve gereedschap goed diervoeder (muisvrij) bewaren en vervoeren.

Bouwkruiwagen

Type: Fort PE-100 en SMB-100
Inhoud: 100 l
Prijs: PE-100 € 125,-; SMB-100 € 195,-

De bouwkruiwagens met de opvallend gele kruiwagenbak zijn sterk. Materiaal: het stalen frame van de PE-100 is uit één stuk gebogen en thermisch verzinkt. De bak is van slijtvast polypropeen. Bij de SMB-100 uitvoering is het frame van ovaal gewalst staal, voor een nog grotere sterkte en extra prettige handligging. Tevens is het frame van deze versie voorzien van extra verstevigingen. Ook de bak van HDPE kunststof is nog een tikkie sterker. Uit de praktijk: stenen, klinkers, tegels, puin; beide bakken zijn bestand tegen zwaar gooi- en smijtwerk. Een speciale crossband is handig voor extra grip op gladde bodem.

Stalen bouwkruiwagen

Type: Fort 6-80
Inhoud: 80 l
Prijs: 6-80 € 80,-; 6B-80 € 90,-; 6EZ-80 € 120,-

De hier gefotografeerde kruiwagen is de 6B-80. De drie verschillende 6-80 kruiwagens hebben een ronde neus, wat makkelijk is bij het storten van cement en beton. Materiaal: het stalen frame is uit één deel gebogen en groen gepoedercoat. Ook de bak van de 6-80 is alleen gepoedercoat en kan hierdoor op den duur gaan roesten. De bak van de 6B-80 is van verzinkt staal en heeft dat nadeel niet. De beste van de drie is de 6EZ-80; deze heeft twee steunen onder de neus en metalen platen onder de onderkant van de bak. Deze versterkingen zijn nodig wanneer er regelmatig materiaal uit de bak geschept wordt. Door het scheppen slijt de bodem immers sneller dan normaal. Uit de praktijk: de keuze voor een model hangt puur af van de intensiteit en omstandigheden van het werk. In droge toestand en bij af en toe gebruiken is de goedkoopste prima.

Kiepen voor bulk

Type: Fort GW-430
Inhoud: 430 l
Prijs: € 600,-

Een echte bulkvervoerder, met kiepbare bak. De kruiwagen kan in de kiepstand teruggetrokken worden en dankzij de twee wielen blijft de wagen goed hanteerbaar. Materiaal: verzinkt stalen frame, met twee wielen en een HDPE bak. Uit de praktijk: het grote formaat is een nadeel, met name op plaatsen met wat minder ruimte. Vol met brokken is de kruiwagen niet meer te tillen. Kortom, uw eigen kunnen is de grens van de belading.

Met hulpmotor

Type: E-kruiwagen Outdoor 120 van Davilot
Inhoud: 120 l
Prijs: basismodel € 675,-

De elektrisch aangedreven kruiwagen komt het best tot zijn recht op hellingen en in een mulle ondergrond. Materiaal: het frame is gemaakt van 1,5 mm stalen buis en groen gepoedercoat, de HDPE bak is verwisselbaar. Het wiel heeft trekkerbandprofiel. De elektromotor heeft 250 Watt vermogen en zit net als de vrijloop opgesloten in het wiel. Met een volle accu (12 Volt, 22 ampère) kan afhankelijk van de belasting vier tot tien uur gewerkt worden. Door het handvat te draaien voert u de rijsnelheid op. Bij de kruiwagen zijn aanbouwelementen ontwikkeld, zoals vorklift, sneeuwschuiver en aanaardploeg. Dat maakt het een minitractor. Uit de praktijk: door de techniek is deze kruiwagen kwetsbaarder dan een gewone kruiwagen. Bovendien is het erg vervelend als halverwege het werk de accu leeg is; de accu is niet 'eventjes' op te laden. Daar staat tegenover dat deze uitvinding het werk enorm kan verlichten.

Kinderkruiwagen

Type: kinderkruiwagen Fort
Inhoud: 12 l
Prijs: € 40,-

Jonge kinderen doen hun ouders graag na en met deze stoere kinderkruiwagen is die verleiding wellicht nog iets groter. Materiaal: metalen, zwart gepoedercoat frame. Het wiel heeft een kunststof velg en een robuuste luchtband. Uit de praktijk: kan tegen een stootje en is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.

Hooi- en strovervoerder

Type: Vabor ramenwagen
Laadvlak: 100 x 160 cm
Prijs: € 220,-

Deze wagen met twee wielen is praktisch voor iedereen die regelmatig hooi- of strobalen versjouwt. Materiaal: het stalen frame is groen gepoedercoat. De kunststof velg heeft kogellagers en is voorzien van een binnenband en een 4 ply buitenband; dit ply-getal zegt overigens iets over de sterkte van de band, 4 is sterker dan 2. Aan de buitenzijde zijn beugeltjes gelast om opzetschotten in te plaatsen. Ook leverbaar met één wiel.

Genoemde prijzen zijn richtprijzen.

Tekst en fotografie: Arjan Wijnstra

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.