Twee Dartmoor-pony's

Dartmoor-pony

De Dartmoor is een heel mooie rij- en menpony, stevig gebouwd maar toch met veel kwaliteit.

Oorsprong
Net als vele andere pony- en paardenrassen dankt ook de Dartmoor pony zijn naam aan de streek van herkomst. Reeds honderden jaren leefden zij op de drassige gronden temidden van de heuvels in Dartmoor.
De streek Dartmoor is een gebied in het zuidwesten van Engeland dat tussen de Atlantische Oceaan en Het Kanaal ligt. De Dartmoor pony's leefden daar in grote kudden en de meeste van hen werden toen gebruikt voor het zware werk in de mijnen.
De streek Dartmoor, het woord 'Moor' zegt het al, is een gebied met verraderlijke moerassige dalen, veroorzaakt door veel regen, dat deels blijft staan en onvoldoende in de rotsige bodem kan wegzinken.

Gebruik
Met zijn karakteristieke eigenschappen, intelligentie, uithoudingsvermogen, betrouwbaarheid, vastberadenheid en zijn soberheid wist de Dartmoor pony al spoedig het hart van menig liefhebber te bekoren. Eenmaal kennisgemaakt te hebben met deze bijzondere pony zijn problemen bijna ondenkbaar en beleven zowel ouders als kinderen erg veel plezier aan deze kleine edele viervoeter.
Werden zij vroeger alleen gebruikt om op hun rug een zware last te dragen, tegenwoordig gaan ze gemakkelijk en vlot onder het zadel of aangespannen voor een menwagen in wedstrijdverband of om er met het hele gezin van te genieten.

Raskenmerken
De hoogte ligt tussen de 1.10 tot ongeveer 1.27 meter. Ze komen voor in de kleuren bruin, donkerbruin, zwart, vos, schimmel. Gevlekt is niet toegestaan. Aftekening op het hoofd en aan de benen horen klein te zijn.
Het hoofd moet klein zijn, goed aangezet en edel met grote opengesperde neusgaten. De ogen moeten helder, goedaardig, intelligent en sprekend zijn. De oren moeten klein en goedgevormd zijn, attent en goedgeplaatst. De keel en kaken moeten goedgevormd zijn, niet grof of afhangend. De hals moet sterk, maar niet te zwaar en van gemiddelde lengte zijn. Hengsten hebben wel een zwaardere hals.
Goede schouders zijn bijzonder belangrijk. Ze moeten goed naar achteren zijn geplaatst en schuin aflopend, maar ook niet te smal bij de schoften zijn. Het lichaam moet van gemiddelde lengte en sterk zijn, de ribben goed gewelfd en met een goede borstomvang, zodat er voldoende ruimte voor hart en longen is.

Verzorging
De Dartmoorpony is daarom ook voordelig en gemakkelijk in zijn onderhoud. In de streek van herkomst heeft de Dartmoor pony een natuurlijke bescherming tegen wind en regen door de heuvels en de rotsblokken die zich in dit gebied bevinden, maar in ons vlakke wind- en waterland zullen zij in een hoekje in de wei een goedkope beschutting in dankbaarheid aanvaarden.

Meer over de Dartmoor bij Vereniging Het Nederlands Dartmoor Pony Stamboek

Landleven fietsroutes

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken.
Prijs: € 8,95