Bramen aan een tak

Bramentijd: tips voor de bramenpluk

Tijd om gezellig met z'n allen op een mooie nazomerdag bramen te plukken en te eten. Wil je ze bewaren voor consumptie op een later tijdstip, dan kun je ze invriezen of er jam van maken.

Deze overheerlijke vrucht is meer dan de moeite waard. Bramen groeien op heel veel plaatsen: onder meer langs wegen en weilanden, in bossen en duinen, langs spoorbanen en bij rivieren.

12 tips:

 1. In Nederland zijn vele bramensoorten. Het is wel belangrijk dat eerst de smaak wordt getest van de te oogsten vruchten. Die kan variƫren van erg zuur tot honingzoet.
 2. De zoetste en sappigste bramen lenen zich het beste om tot fruitige lekkernijen verwerkt te worden.
 3. Bramen kun je het beste in de ochtenduren plukken, dan zijn de vruchten het lekkerst.
 4. Doorgaans kan er van eind augustus tot begin oktober geoogst worden.
 5. Indien de vruchten aangepikt of aangetast zijn is het beter ze te laten hangen voor de vogels.
 6. Ook is het niet raadzaam bramen die langs een drukke verkeersweg groeien te plukken, vanwege de opeenhoping van giftige stoffen.
 7. Bewaar de bramen het liefst los van elkaar, dus uitgespreid, op een koele plaats.
 8. In de koelkast kun je ze 3-4 dagen goed bewaren indien de vruchten niet overrijp zijn bij het plukken.
 9. Indien je wilt invriezen zult u de vruchten na de oogst zo vlug mogelijk moeten wassen, droogdeppen en vervolgens invriezen. Het beste gaat dit op een dienblad of bakblik. Als de vruchten hard zijn (ca 5 uur) dan kun je ze in een diepvrieszak verpakken of bewaren zoals je gewend bent.
 10. Bramen uit eigen tuin besparen een zoektocht naar wilde bramen. In het tuincentrum zijn er soorten te krijgen die veel vruchten dragen en de verzorging valt enorm mee. Feitelijk is het meeste werk het snoeien, opbinden en het plukken.
 11. Bramen kunnen groeien aan een muur of in de vorm van een haag/snoer op een zonnige plaats. Indien de planten goed worden gesnoeid kan je op een relatief klein oppervlak een zeer grote oogst verkrijgen.
 12. Ook voor kleinere tuinen is deze plant geschikt omdat hij vooral in de hoogte groeit en weinig ruimte in beslag neemt. 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.