Fosco in een glas

Fosco

Fosco is, of beter gezegd was, een chocoladedrankje dat heel populair was in de eerste helft van de vorige eeuw. Het was kant-en-klaar in de winkel verkrijgbaar, maar na 1950 is het uit de winkels verdwenen en in de vergetelheid geraakt. Teunie Luijk geeft in haar kookboek Eenvoudig Lekker een recept voor dit ouderwetse drankje. Dat recept willen we graag met je delen. Je kookt een siroop van cacaopoeder met suiker en water en dat leng je later aan met koude of warme melk voor een heerlijke, niet te zoete chocolademelk.

Dit heb je nodig:

  • 100 g cacao
  • 300 g suiker
  • 500 ml water
  • 1 tl vanille-extract

Zo ga je te werk:

Doe de cacao en de suiker in een pan en meng ze. Roer het water er in delen door en roer tot een klontvrij mengsel. Breng dit aan de kook en laat zachtjes inkoken tot er een mooie, dikke siroop ontstaat. Roer het vanille-extract erdoor. Laat de fosco afkoelen en bewaar de siroop in een fles in de koelkast. Voor de bereiding van een glas fosco neem je één deel siroop en twee delen hete melk. Roer het goed door en serveer. Met een dot slagroom erop is dat extra lekker natuurlijk.
 

Tip:
Fosco werd vroeger meestal koud gedronken, maar het kan net zo goed warm. Je kunt met fosco ook een heerlijke chocoladesaus maken. Kook hiervoor de fosco zachtjes in tot de gewenste dikte. Lekker op wafels of over ijs.
 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.