pufferkes op een bord

Pufferkes

Gerrie Hofs uit Varsseveld bakt bijna elk jaar op oudjaarsdag pufferkes. Deze lekkere, gevulde oliebollen bakt ze in een speciale pan met zeven holletjes. Ze deelt haar recept met Landleven.

Dit heb je nodig:

 • 500 g bloem
 • snuf zout
 • 25 g verse gist
 • 4 dl lauwe melk
 • 1 ei
 • 100 g krenten en rozijnen
 • 50 g sukade
 • 75 g gedroogde abrikozen
 • 50 g gedroogde ananas
 • 50 g gekonfijte sinassnippers
 • 1 appel (goudrenet)
 • citroenrasp, naar smaak
 • zonnebloemolie, om in te bakken

Gerrie: “Het recept is eigenlijk hetzelfde als voor oliebollen. Qua vulling kun je variëren zoals je wilt. Kijk gewoon hoe het uitvalt, de hoeveelheid vulling is een beetje op gevoel. Gebruik niet té veel vulling; een beetje van alles is het lekkerst.”

Zo ga je te werk:

Laat het gedroogde fruit wellen. Meng de bloem met het zout, de gist, de melk en het ei in een kom en kneed met de mixer tot een mooi deeg. Giet het gedroogde fruit af en snijd in stukjes, indien nodig. Schil de appel en rasp hem grof. Meng de gedroogde vruchten, appel en citroenrasp door het deeg en roer tot deze goed verdeeld is. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat een uur rijzen op een warme plek. Zet de pufferkes-pan op de warmtebron en giet in elk holletje wat olie. Laat heet worden tot de olie een beetje walmt. Schep met een ijsbolletjeslepel in elk holletje een hoopje deeg. Bak de pufferkes eerst aan de ene kant mooi bruin, draai ze om en bak ze dan aan de andere kant. Houd voor elke kant ongeveer vier minuten aan. Leg de pufferkes als ze gebakken zijn in een pan met het deksel erop; zo blijven ze mooi zacht. Serveer, als ze allemaal gebakken zijn, met poedersuiker.

 

Zevengatenpan

De pan met zeven holletjes waarin Gerrie de pufferkes bakt wordt voor nog veel meer gebruikt. In Denemarken is het een heel bekende pan; daar bakken ze er ‘aebleskiver’ in. Dat zijn luchtige bolle pannenkoekjes van meel, eieren en bloem. Letterlijk vertaald betekent ‘aebleskiver’ appelschijfjes. Iedere Deense familie heeft haar eigen recept, waardoor er veel variatie bestaat qua vulling. In tal van recepten komen er tegenwoordig geen appelschijfjes meer aan te pas.

In Noord- en Oost-Nederland wordt deze pan ook wel een bollebuisjespan genoemd. Bollebuisjes zijn grote poffertjes, die naturel gebakken worden of met stukjes appel. De bollebuisjes worden in Drenthe ook wel broedertjes, poffertjes of pofkes genoemd. In de Achterhoek wordt de pan meer gebruikt voor oliebollen of pufferkes, de gevulde oliebollen die Gerrie bakt. Zowel de bollebuisjes als de pufferkes horen echt bij oudjaar.
De beste pufferkes-pannen zijn gemaakt van gietijzer; deze houden de warmte goed vast.

U kunt ze gebruiken op de meeste warmtebronnen, ook op inductie. Vroeger werden ze gebruikt op het petroleumstel of paste de pan precies op de bekende kookkachel Thebo 3 of 5 van gieterij Becking en Bongers te Ulft. 

Het voordeel van de zevengatenpan is dat er minder olie gebruikt wordt dan bij het gebruikelijke oliebollen bakken. Wie een pufferkes-pan wil aanschaffen kan er eentje zoeken bij de kringloop. Ze zijn ook nog nieuw te koop, soms bij IKEA. Online kunt u ze vinden voor € 25,- tot € 30,- onder de naam ‘aebleskiver pan’.

 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.