Zelfgemaakte appelmoes in een potje

Zelf appelmoes maken

Zelf appelmoes maken zou tot het repertoire van elke plattelander moeten behoren. Als je zelf een boomgaard hebt, zitten er vast bomen tussen met moesappels. Gebruik dit appelmoes recept en de bijbehorende tips om jouw eigen lievelingsappelmoes te koken.

Dit heb je nodig om zelf appelmoes te maken:

Appelmoes geeft altijd net dat beetje extra bij het avondeten. Bijvoorbeeld bij de rode kool of lekker mengen door de yoghurt. Zelf appelmoes maken doe je met de volgende ingrediënten:

Ingrediënten

 • appels
 • eventueel suiker en kaneel

Zelf appelmoes maken: zo ga je te werk

Dit appelmoes recept bereid je op de volgende manier:
Bereidingswijze zelf appelmoes maken

 1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in grove stukken.
 2. Doe de appelstukjes in een pan met een klein laagje water, genoeg om te zorgen dat de appels niet aanbranden.
 3. Zet de pan op het vuur en laat de stukjes appel langzaam aan de kook komen.
 4. Voeg eventueel suiker en kaneel naar smaak toe.
 5. Kook tot de appels moes zijn geworden, terwijl u blijft roeren om aanbranden te voorkomen.
 6. Het tot moes koken duurt, afhankelijk van het appelras, tussen de vijftien en dertig minuten.
 7. Schep de appelmoes gloeiendheet in schone, droge jampotten en draai de deksels erop.
 8. Laat de potten rustig staan, ze zullen vanzelf vacuüm trekken.

Appelmoestips

Als laatste delen we wat tips zodat het appelmoes maken makkelijker gaat.

Tips appelmoes recept:

 • Gebruik moesappels of een mengsel van moes- en handappels. Lekkere rassen voor appelmoes zijn zoetzure appels zoals goudrenet, jonagold, elstar of cox.
 • Valappels en appels met plekjes zijn prima om in de appelmoes te verwerken. Snijd de slechte stukken ruimschoots weg en ga verder zoals in het recept.
 • Voor een gladde appelmoes kun je de hete massa door een (roer)zeef halen of glad maken met een staafmixer. Breng wel weer eerst even tegen de kook, voordat je de moes in de potten giet.
 • Wil je juist appelmoes met stukjes? Kook dan tweederde van de appels tot moes, en voeg op zo’n vijf minuten voor het einde van de bereiding de rest van de appelstukjes toe. Appelmoes met grove stukken noemt men appelcompote. Voor een niet al te gladde moes kun je ook met de pureestamper de moes iets gladder maken terwijl je toch stukjes houdt.
 • Als de potten goed vacuüm getrokken zijn, is de appelmoes minimaal een jaar houdbaar. Potjes die niet vacuüm zijn, eet je zo snel mogelijk leeg.
 • Lekkere variaties op de standaard appelmoes: voeg citroen en vanille toe, sinaasappel en gember of kardemom en steranijs. Een combinatie met peren is ook erg smakelijk.

Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.