Suikerbrood en boter

Fries suikerbrood

Maak zelf dit heerlijke Friese suikerbrood. Deze hoeveelheden zijn genoeg voor één bofferd (van 1.250 gram), anderhalf grote suikerbrood of drie kleine (420 gram).

Dit heb je nodig:

 • 500 g patent- of speltbloem
 • 30 g verse gist of 12 g gedroogde gist
 • 10 g zout
 • 10 g blanke basterdsuiker
 • 30 g boter
 • 270 g water
 • 400 g suikerchips/parelsuiker (type P4/P5)
 • 15 g gemalen kaneel

Zo ga je te werk:

 1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, óók de suiker. 
 2. Meng alle ingrediënten, behalve de suikerchips en de kaneel, en kneed er een deeg van. Kneed het deeg lang genoeg, tot het mooi soepel is en er ‘stand’ in het deeg zit. 
 3. Werk de suikerchips erdoor.
 4. Werk nu de kaneel erdoor. Het is niet de bedoeling dat de kaneel volledig over het deeg verdeeld wordt; je moet de strengen kaneel blijven zien.
 5. Weeg het deeg af (indien je meerdere broden bakt) en bol de stukken op. Laat ze nu twintig minuten rijzen op een warme en een beetje vochtige plek, het liefst in een rijskast. Dit is de eerste rijs.
  Zet de bollen nu ‘aan de punt’. Leg ze daarvoor op de kop op de werkbank. Druk de lucht er een beetje uit en rol ze van bovenaf naar binnen zodat je een ovaal deegstuk krijgt. Laat ze nu weer dertig minuten rijzen (tweede rijs).
 6. Leg het deegstuk op de kop op de werkbank en druk de lucht er een beetje uit. Strooi er nog wat extra kaneel over en vouw de zijkanten naar binnen. Rol van bovenaf, in fases, het deegstuk op zodat er een langwerpige pil ontstaat. Leg de deegpil met de naad naar beneden in een goed ingevette bakvorm.
  Zet nu de oven aan op 195 graden. Laat de stukken deeg voor de derde keer rijzen; deze keer zo’n dertig tot veertig minuten. Knip de broden voorzichtig in.
 7. Leg een stuk bakpapier op een ovenrooster en zet hier de bakblikken op. Schuif het rooster met de bakblikken onder in de oven. Voeg stoom toe (door iets water op de ovenvloer te gieten) en bak de broden in ongeveer 30-35 minuten gaar (kleine suikerbroden bak je 25 minuten, een bofferd 35 minuten). Na het bakken de broden direct lossen; pas op, want de suikerbroden zijn erg heet!
   

Landleven theedoeken

Exclusieve theedoeken met jacquard geweven Landleven motieven.
Na het wassen is de theedoek nog mooier omdat de Landleven-figuurtjes meer reliëf geven op de theedoek.
De kettingdraad is van ongebleekte katoen, de inslagdraad is gekleurd in vrolijk Landleven geel. Prijs: € 14,95