Twee handen die met een mes een kersttaart aansnijden

Christmas cake

Voor de meeste mensen beslaat kerst twee dagen per jaar, maar niet voor Karin Groot Kormelink. Voor haar begint kerst al in de herfst. Dan start ze namelijk met de voorbereidingen van haar christmas cake. Ze legt aan Landleven uit hoe ze te werk gaat.

“Ik geef eerlijk toe; ik ben helemaal gek van kerst”, valt Karin gelijk met de deur in huis. “De hele sfeer van lichtjes, gezelligheid en een mooie kerstboom. Het kan mij niet vroeg genoeg beginnen. Vooral in Engeland zijn ze zo goed in de hele sfeer rond kerst. Daarom heb ik een aantal jaar geleden voor het eerst een echte Engelse christmas cake gebakken. Het is echt onze traditie geworden. Omdat zoveel mensen uit mijn omgeving om het recept vroegen, ben ik een speciale Facebook-pagina begonnen. Via die pagina bak ik nu samen met anderen de cake en geef ik mijn tips en trucs door. Mijn ‘Project christmas cake’ bestaat uit vier stappen en duurt ongeveer 12 á 14 weken. De eerste stap is het weken van het gedroogde fruit. Na zo’n 6 weken ga je dan de cake bakken. De gebakken cake ‘voed’ je daarna enkele weken met alcohol. De laatste stap is het bekleden en versieren van de christmas cake met marsepein en fondant. Het hele project lijkt veel tijd te kosten, maar dat valt op zich mee. Je kunt een beetje spelen met hoeveel tijd je besteed aan de verschillende stappen. Zo kun je de cake op het laatste moment versieren, of zelfs al twee weken voor kerst. Het liefst begin ik mooi op tijd, vooral het weken van het fruit geeft veel smaak aan de cake. Des te eerder je hiermee begint, des te meer smaak.”

Vrouw met christmas cake voor kerstboom

Project christmas cake bestaat uit vier stappen:

  1. Weken van het gedroogde fruit
  2. Bakken
  3. Voeden van de cake
  4. Bekleden en versieren

Stap 1: fruit weken

Benodigdheden:

  • Ongeveer 950 g gedroogd fruit (zie tip)
  • 1 kaneelstokje
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 55 ml sinaasappelsap
  • 55 g fijne kristalsuiker
  • 170 ml brandy
Verder
  • Een weckpot van 2 liter

Zo ga je te werk:

Snijd indien nodig het gedroogde fruit in wat kleinere stukjes (zoals de vijgen/kersen/abrikozen). Doe alle fruit in een ruime kom, voeg de geraspte sinaasappelschil toe en het kaneelstokje. Meng het sap en de suiker in een steelpannetje. Zet het op laag vuur en blijf erbij, laat de suiker oplossen in het sap. Laat het niet koken! Haal het dan van het vuur. Voeg de brandy toe, meng het goed en schenk vervolgens over het fruit in de kom. Schep alles in de schone weckpot. Roer het mengsel de eerste week elke dag goed door. De volgende vijf weken roer je elke week één keer. In het begin blijft er nog een laag vocht onderin staan, maar dat zal langzaamaan steeds minder worden en stroperig worden. Elke keer als je de pot open doet ruikt het al naar kerst!

Tip:

Je kunt variëren met welke soorten gedroogd fruit je gebruikt. Als je een bepaalde soort niet lekker vindt, vervang je het gewoon door een ander soort. Dit is Karins favoriete mix:

  • 150 gr rozijnen
  • 150 gr sultana rozijnen
  • 120 gr gedroogde abrikozen
  • 100 gr gedroogde kersen
  • 30 gr gekonfijte sinaasappelschil
  • 100 gr gedroogde cranberries
  • 170 gr gedroogde vijgen
  • 130 gr bigarreaux

Stap 2: bakken

Benodigdheden:

  • 225 g ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels stroop/treacle of molasse
  • 5 eieren maat L (kamertemperatuur)
  • 285 g bloem (gezeefd)
  • 2 theelepels cake spice kruiden of koekkruiden
  • het gewelde fruit
  • 100 g amandelen (optioneel)
Verder
  • Een taartvorm van 20 cm diameter en 10 cm hoog (bijvoorbeeld van het merk PME). Een springvorm van 20 cm kan ook, maar maak de randen hoger met een rand bakpapier.

Zo ga je te werk:

Verwarm je oven voor (hetelucht op 110 graden; een convectie-oven met boven en onderwarmte op 130 graden). Mix de boter met de suiker, met een elektrische mixer, tot het bleek en luchtig is. Dit duurt minimaal vijf minuten op de hoge stand. Voeg de stroop toe en mix goed door. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je blijft mixen. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige goed opgenomen is. Hierna voeg je de gezeefde bloem en kruiden toe en mix je tot het vermengd is, niet langer. Verwijder het kaneelstokje uit het gewelde fruit. Als het nog erg vochtig is, giet het fruit dan even af. Voeg het gewelde fruit, en eventueel de amandelen, toe aan het beslag en spatel het erdoor.

Bekleed de bakvorm met bakpapier: knip een rondje voor de bodem en een strook voor de zijkanten. Vet de vorm in en plak het bakpapier erop. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de taart in de oven. De baktijd is ongeveer 3 uur en 45 minuten, maar dit verschil heel erg per oven. Blijf kijken naar de cake en niet naar de klok; de cake is gaar als een satéprikker er schoon uitkomt (let wel op dat je door beslag prikt, en niet door veel fruit). De bovenkant van de cake moet stevig aanvoelen. Bij twijfel; bak wat langer. Door de lage oventemperatuur zal de cake niet snel uitdrogen. Als je taart gaar is, haal je hem uit de oven. Laat hem in de vorm afkoelen.

Stap 3: voeden en inpakken

Benodigdheden:

  • Saté-prikker
  • Brandy
  • Kwastje
  • Bakpapier
  • Aluminiumfolie
  • Eventueel een emmer

Zo ga je te werk:

Als de cake helemaal is afgekoeld, haal je hem uit de vorm. Verwijder het bakpapier aan de zijkanten, maar niet aan de onderkant. Prik met een saté-prikker zo’n 30 tot 40 gaatjes in de cake; niet helemaal tot de bodem, maar tot ongeveer ¾. Strijk met behulp van een kwastje nu de brandy over de cake, de totale hoeveelheid is ongeveer 1 á 2 theelepels. Pak de cake nu in met verschillende lagen bakpapier en aluminiumfolie (begin met bakpapier en eindig met folie). Zet de cake daarna in een plastic taartdoos of schone emmer met deksel. Zet de taart weg op een koele plek; niet in de zon of bij de kachel. Voed de cake elke 3 á 4 dagen met een beetje brandy. Als de cake nog echt nattig lijkt, wacht dan wat langer. Voed pas als de cake alle vocht heeft opgenomen. Een keer overslaan is niet erg; op het laatst voed ik bijvoorbeeld één keer per week.

Stap 4: bekleden en versieren

Benodigdheden:

  • 1000 g fondant (goede kwaliteit)
  • 500 g marsepein (blank)
Verder
  • Een taart-onderplaatje (dikte 4 mm of 1 cm, diameter 25-30 cm) om de zware taart goed op te kunnen tillen
  • Kartonnen taartdoos

Zo ga je te werk:

Je kunt de cake gaan bekleden na zes weken voeden of gewoon de week voor kerst. Bekleed de cake eerst met een laag marsepein, daarna met fondant. Witte fondant is heel klassiek en staat het mooist.

Maak een strakke onderlaag met marsepein. Wacht daarna een paar dagen voordat je de fondant erop doen. Zet de cake in een kartonnen taartdoos te drogen; zo wordt het marsepein wat steviger. De marsepein is een ‘barrière’ tussen de vochtige christmas cake en de fondant. Fondant is immers van suiker en smelt bij aanraking met vocht. Bekleed de taart met fondant. Heb je dit nog nooit eerder gedaan, bekijk dan eerst een youtube-filmpje hierover. Belangrijk is dat je niet te dun rolt, 4 mm dikte is goed. Kneed de fondant voordat je gaat rollen eerst soepel, anders krijg je scheuren. Als je de fondant op de cake legt, trek dan vooral niet aan de randen maar duw met je handpalm even zachtjes de fondant alvast aan zodat er geen trek meer is over het randje (daar ontstaan vaak de scheuren). Versieren kan met een taartopper, mooie stekers of een lint of strassbandje erom heen.

Algemene tips:

  1. De taart is erg machtig, snijd echt hele kleine stukjes voor het serveren. Ik snijd altijd stukjes ter grootte van een half plakje cake (1 tot 1,5 cm dik en 3 cm breed). 
  2. De stukjes aangesneden taart kun je prima invriezen, voor als je later in het jaar nog eens het ‘kerstgevoel’ wilt. 
  3. Ik kocht mijn caketopper bij www.whatawonderfulchristmas.nl. Daar hebben ze altijd hele leuke dingen om te taart mee te versieren.
  4. Wij eten de cake zo, maar de Engelsen eten het soms met brandy-butter. Dit kun je kopen of zelf maken.

christmas cake op tafel met kerstboom op de achtergrond

Recept: Karin Groot Kormelink
Karins Facebookpagina vind je hier.