Recept voor Schotse cranachan

Recept voor Schotse cranachan

Cranachan is een toetje van Schotse oorsprong. Knapperig gebakken havermout wordt gecombineerd met dikke room en volop verse frambozen. Een scheutje Schotse whisky maakt het af! 

Dit heb je nodig:

  • 850 ml slagroom
  • 150 g poedersuiker
  • 250 g mascarpone
  • 6 el Schotse whisky
  • 1 kg frambozen, liefst vers maar uit de vriezer kan ook

Voor de havermoutkruimels:

  • 140 g boter
  • 80 g honing
  • 200 g (volkoren) havermoutvlokken
  • 75 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g hazelnoten, grof gehakt
  • 85 g bloem

Bekijk onze shop tips
Crema al Limone Crema al Limone € 5,95

Verkoop door:
Dille & Kamille

Shop nu
Laura Aashley theedoek Laura Aashley theedoek € 7,95

Verkoop door:
Tafel en Keuken

Shop nu
IJscoupe IJscoupe € 2,50

Verkoop door:
Kitchen & More

Shop nu
Dessertbord Dessertbord € 5,99

Verkoop door:
Kookwinkel

Shop nu

Zo ga je te werk:

  • Maak eerst de havermoutkruimels. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smelt de boter met de honing in een pannetje en roer de overige ingrediënten erdoor.
  • Roer tot het goed gemengd is.
  • Verspreid het havermoutmengsel over een bakplaat en bak tot het krokant is, dat duurt zo’n 20 minuten.
  • Laat het afkoelen, verkruimel de stukjes en zet aan de kant.
  • Je kunt deze kruimels al 3 dagen van tevoren maken als je ze in een afgesloten bakje bewaart.
  • Maak nu de room. Klop de koele slagroom met de suiker tot hij lobbig is.
  • Voeg de mascarpone en de whisky toe en klop tot alles mooi gemengd is.
  • Om het toetje samen te stellen, neem je een grote schaal of eenpersoonsglaasjes of kommetjes.
  • Maak steeds laagjes: eerst room, dan frambozen, dan havermoutkruimels.
  • Ga door tot de ingrediënten op zijn. Maak het eventueel af door er nog wat poedersuiker over te strooien.

Meer leuke zoete recepten?

Onze special Landleven Zoet is een echt kadootje voor bakfanaten en zoetekauwen. Meer dan 130 pagina's met de lekkerste en zoetste recepten. Van stroopwafels tot havermoutkoekjes en van een koffie-walnotentaart tot een overheerlijke cheesecake met bosbessen. Nu voor maar € 7,95.

Bestel hier