Hoe maak je potjes goed schoon?
Netjes en schoon werken is heel belangrijk bij alle vormen van inmaak. Bacteriën zijn je grootste vijand! Zorg dat je werkoppervlak schoon is, zorg voor brandschone materialen (pan, lepel, schuimspaan, jamtrechter) en gebruik vooral schone potten en deksels. Je kunt nieuwe potten en deksels aanschaffen, maar ook oude potten zijn goed bruikbaar, mits potten en deksels onbeschadigd zijn.
Enkele veelgebruikte manieren om de potten schoon te maken:
- Leg schone potten en deksels in een ruime pan kokend heet water en laat ze zo 5-10 minuten borrelen totdat je de potten gebruikt.
- Gebruik potten en deksels rechtstreeks uit de vaatwasser, liefst als ze nog heet zijn.
- Maak schone potten en deksels een beetje nat en zet ze op een bakplaat in de oven. Een kwartier op 110 graden moet genoeg zijn.
Let op: glas kan niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Zet hete potten daarom niet op een koude ondergrond (een marmeren aanrechtblad bijvoorbeeld). Om dezelfde reden staat er in recepten ook vaak ‘giet de jam in schone, hete potten’. Als je hete jam in een heet (of warm) potje giet, is de kans kleiner dat de pot breekt. En: zet de potten voor de zekerheid altijd op een theedoek wanneer je ze volgiet. Als er dan toch een pot breekt, is het makkelijker om de rommel op te ruimen.