De perfecte eierbal

De perfecte eierbal

De 'aaierbal' is wereldberoemd in Groningen. Het hardgekookte ei in ragoutdeeg is van oorsprong een lekkernij uit de snackbar, maar je kunt zelf ook een heerlijke eierbal maken. Elsemarijke (42) en haar dochter Sanne (16) maken hem naar hun familierecept: een dag van tevoren de kippenragout en op de tweede dag de ballen rollen. Op deze manier maak je een eierbal met meer smaak en is de ragout beter te verwerken.

Eierballen: wereldberoemd in het Noorden

De basis-eierbal is een hardgekookt ei met een dun laagje pittig gekruide vegetarische ragout eromheen. Door de bal twee keer te paneren en daarna kort te frituren, krijgt hij een lekker knapperig korstje en dus een crunchy bite. Elsemarijke legt uit hoe bekend de snack is in Groningen. “Iedereen weet wat een eierbal is.” Het recept gaat bij haar in de familie van moeder op dochter. Inmiddels is de eierbal bezig aan een gestage opmars in de rest van Nederland, met fijnproevers uit Noord-Holland voorop.

Het recept voor de perfecte eierbal

De perfecte eierbal: krokant en compact

Een goede eierbal is goudkleurig en heeft een dunne laag ragout en een krokant jasje. De eierbal is pas echt gelukt als hij niet uit elkaar valt tijdens het frituren. Als je er een hap van neemt, mag het ei ook niet uit de ragout schieten; de perfecte eierbal blijft compact en het ei moet goudgeel zijn.
Eierballen worden uit het vuistje gegeten, als snack. Elsemarijke vindt ze erg lekker met friet met biologische sla, maar je kunt ze ook serveren bij een stamppot rauwe andijvie. Doe er een beetje mosterd op voor de spijsvertering; mayonaise of satésaus kan ook.

Dit heb je nodig:

Voor 15 eierballen

  • 15 eieren (voor de eierballen)
  • 450 g kippenvlees
  • 1 l water (voor de kippenbouillon)
  • 250 g bloem
  • zout, peper, 6 g kerriepoeder
  • 3 à 4 eieren (voor het paneren)
  • 1½ pakje paneermeel
  • 150 gram roomboter

Ingrediënten voor de perfecte eierbal

Zo ga je te werk op dag 1:

Maak de bouillon voor de eierballen

Maak de bouillon

Kook de eieren voor de eierballen in zo'n zes minuten nét hard, zodat ze tijdens het frituren niet te hard worden. Zet het kippenvlees met het water op en laat het 2 uur zachtjes sudderen. Verwijder de botjes uit het vlees en snijd het vlees in kleine stukjes.

Maak de ragout voor eierballen

Maak de ragout

Vervolgens maak je de ragout. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat al roerend de bloem licht garen en maak er een roux van. Schenk de bouillon door een vergiet beetje bij beetje bij de roux en roer de roux steeds weer glad.

Blij bouillon aan de ragout voor eierballen toevoegen

Blijf bouillon toevoegen tot deze helemaal is opgenomen en er een gladde, stevig-soepele massa is ontstaan. Haal de pan van het vuur en voeg kerrie, zout en flink peper naar smaak toe.

Roer het kippenvlees door de ragout voor eierballen

Roer het kleingesneden kippenvlees erdoor.
Zet de eieren en de ragout een nacht in de koelkast.

Zo ga je te werk op dag 2:

Pel de gekookte eieren

Pel de gekookte eieren. Kluts de rauwe eieren en zet ze samen met het paneermeel klaar op het aanrecht. Roer de koude ragout nog even door. Was je handen grondig.

Gebruik een ijsschep voor iedere eierbal

Gebruik een ijsschep om voor iedere eierbal evenveel ragout te gebruiken. Doe de ragout in de ene handpalm en druk er met de andere hand het ei in, zodat de ragout er omheen komt.

Rol de eierballen

Rol de ballen voorzichtig en zorgvuldig om de ragout te verdelen. Maak er mooie gesloten ballen van waar de ragout gelijkmatig omheen zit. Wentel de ballen door het paneermeel. Doe ze nog een keer door de geklutste eieren en rol ze nogmaals door het paneermeel. 

Frituur de eierballen

Je hebt nu mooie, ronde eierballen, waar een dubbel laagje paneermeel omheen zit. Frituur de ballen ongeveer 4 minuten op 175-180 graden in schone olie tot ze goudbruin zijn. De eierballen hoeven alleen maar warm gemaakt te worden, want zowel het ei als de ragout zijn al gaar.

Bekijk onze shop tips
Landleven Wecken & Inmaken Landleven Wecken & Inmaken € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Schort blokdoek Schort blokdoek € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Koken met Klaske Koken met Klaske € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven Streekgerechten Landleven Streekgerechten € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu