De pompoenjam van Thessa Bruijns is wereldberoemd in West-Friesland. Met dit lekkere recept tover je in een mum van tijd een heerlijke jam op tafel. Met Thessa's handige tips wordt jouw jam het middelpunt van het ontbijt of de lunch. Bereidingstijd: 40 min.
Per jaar kookt Thessa naar schatting meer dan tienduizend potten jam, saus, chutney en zoetzuur. Thessa: “Het maken van jam is klein begonnen, als cadeautjes voor anderen. Nadat ik de jam cadeau had gedaan, kreeg ik al heel snel de vraag of ik nog meer van die lekkere jam had. Uiteindelijk was de vraag zo groot dat ik de jam maar ging verkopen.” Thessa maakt nu al achttien jaar jam, waarvan de laatste vier jaar bedrijfsmatig. Ze heeft op haar erf zelfs een speciaal jamhuisje gebouwd waar ze haar producten verkoopt.
Thessa’s jam is niet zoals de jam die je in de winkels kunt kopen. Wat een groot verschil maakt met fabrieksjam is het suikergehalte en het weglaten van E-nummers. “Tegenwoordig is het een trend om minder suiker te gebruiken, maar ik ben daar al jaren geleden mee begonnen. Niet omdat het toen ‘in’ was, maar gewoon omdat ik zo’n grote hoeveelheid suiker niet nodig vind. Als je fruit gebruikt dat goed rijp is, heeft het al zó veel smaak, dan kun je met veel minder suiker toe. Verder maakt ik slim gebruik van wat extra citroensap, dat is lekker voor de smaak én werkt goed voor de binding. En ik voeg wat extra pectine toe, een natuurlijk middel dat ook weer zorgt voor extra binding.”
Wil je de jam van Thessa eens proeven? Ze verkoopt haar producten in het jamwinkeltje aan huis. Ze heeft ruime openingstijden maar is ook wel eens ‘spontaan dicht’. Kom je van ver? Bel dan voor de zekerheid eerst even. Volg Thessa ook op Facebook op ‘Jam en Zo’. Jam en Zo Noorderdracht 45 1696 AC Oosterblokker Tel. 06 - 15 39 50 50 www.jamenzo.nl Lees het hele artikel met Thessa in Landleven 9, oktober 2017.
Kom genieten op Landleven Winter op 8, 9 en 10 december 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het warmste en gezelligste evenement van het jaar dat je niet wilt missen!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen en ontvang gratis het Landleven receptenboekje Buiten Eten. Met de aanvraag ga je akkoord met de privacyvoorwaarden. Je kunt je altijd eenvoudig afmelden.
Het is gelukt, je bent ingeschreven op de nieuwsbrief van Landleven. Je ontvangt vanaf nu regelmatig onze nieuwsbrief. Je kunt de recepten ook hier downloaden.