flesje bier en glazen op een tafel met bieropener

Tips bij bierproeven

Tijdens de wat koudere herfst en winterdagen is het extra genieten van een stevig speciaal biertje. Heerlijk op de bank of stoel bij de kachel, de televisie aan en verder even niets. Hierom hebben wij een paar leuke tips bij het proeven van speciaalbiertjes!

1. Het inschenken

De meesten zullen dit wel weten, maar bier inschenken gebeurt schuin, hierdoor vindt er niet te veel schuimvorming plaats. Als het glas tussen een- en tweederde gevuld is, trek je het glas weer langzaam rechtop. Hierdoor ontstaat er een stabiele schuimlaag. Een perfecte schuimlaag is twee vingers dik.

'De t.h.t.-datum heeft een andere betekenis'

2. Ten minste houdbaar tot

Zoals op elk product staat ook op bier een t.h.t.-datum. In tegenstelling tot wanneer het product genuttigd kan worden, heeft deze bij bier een andere betekenis. Dit geeft namelijk aan tot wanneer de smaak, zoals de brouwer die bedoeld heeft, gegarandeerd is. Het is daarom ook niet gezegd dat je na het verstrijken van de datum het biertje niet meer kan drinken!

'De temperatuur van het bier is heel belangrijk'

3. Schenktemperatuur

Dit zullen niet veel mensen weten, maar het alcoholpercentage geeft tevens de schenktemperatuur van het biertje aan. Voor de oplettende mensen onder ons, dit geldt uiteraard niet voor alcoholvrij bier!

Enthousiast door deze tips en heb je zin in een biertje? In Landleven 10 staat een artikel over zelf gebrouwen Nederlandse biertjes die zeker het proeven waard zijn!