Staartstuk (picanha)
Het staartstuk is afkomstig, de naam zegt het al, uit het achterste deel van het rund, vlak voor de staart. Het is een overheerlijk, mals stuk vlees. Driehoekig van vorm met een lichte vetdooradering en een prachtige roze rode kleur. Er hoort een mooie rand vet aan te zitten, die grotendeels verantwoordelijk is voor de geweldige smaak.
Ook voor staartstuk geldt dat het vlees beter is wanneer het uit kwaliteitsrund gesneden is en de tijd heeft gekregen om te rijpen. Zoals bij het vlees van Natuurlijk Beheer wordt toegepast.
Het runderstaartstuk of picanha is heel eenvoudig te bereiden. Je kunt het net als rosbief in z’n geheel laten garen in de oven, of je snijdt het in plakken en bakt het kort, als een steak in de pan.
Staartstuk is inmiddels bezig met een opmars. Steeds meer Nederlanders ontdekken dit smaakvolle stukje vlees. In Brazilië staat picanha al jaren met stip op nummer een als populairste stuk vlees, meestal bereid op de grill of barbecue.