Poffert zoals in het emailmuseum

Poffert zoals in het emailmuseum

In een grijsgewolkte emaillen poffertpan kookt Mieke, partner van Wim van Heeswijk, eigenaar van Emaille Museum ‘Het Kleine Aadal’ in Erp, geregeld ouderwetse poffert voor de gasten. Haar recept is een variatie op een oud recept uit 1934. “Poffert, bofferd, ketelkoek, broeder, Jan-in-de-zak. Dit ouderwetse gerecht heeft veel namen. Wat overeenkomt is het resultaat. Een fijne dikke cake die zowel warm als koud en als lunch of lekkernij gegeten kan worden.”

Dit heb je nodig:

  • poffertpan van 1 liter:
  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • paneermeel
  • 3 eieren
  • 3 dl melk
  • 2 el witte basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 125 gr rozijnen (geweekt)
  • roomboter
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel

Zo ga je te werk:

  1. Doe het bakmeel in een kom, voeg melk en eieren toe en mix goed door elkaar.
  2. Doe de rozijnen er bij en roer goed door.
  3. Vet een poffertpan in. Bestrooi met paneermeel en zorg dat het goed verdeeld is.
  4. Meng de suiker met de kaneel en strooi dit op de bodem. Vul de pan tot de helft met het beslag.
  5. Neem een grotere pan waar de poffertpan inpast doe er koud water in. Let op; de poffertpan mag niet gaan drijven.
  6. Zet de pan op de kachel of petroleumstel en breng aan de kook, zachtjes laten koken. Een poffertvorm met een pijp in het midden laat je 2 uur koken en een dichte vorm 2 1/2 uur. In de oven kan natuurlijk, dan is de bereidingstijd 1 tot 1 1/2 uur. Eet smakelijk. 

Filmpje emailmuseum

Bekijk ook ons filmpje over emailmuseum Het Kleine Aadal, waarin Wim van Heeswijk prachtige verhalen vertelt over zijn collectie emaillen voorwerpen. 

naar filmpje