glazen pot met aardbeiensaus en daarnaast losse aardbeien

Zomers zoet: aardbeiensaus

Van aardbeien kun je natuurlijk prima jam maken, maar aardbeiensaus is voor de verandering ook erg lekker! Over het ijs, door de yoghurt of in smoothies: met wat flesjes zelfgemaakte aardbeiensaus op de plank kun je alle kanten uit.
Bereidingsstijd: 20 min.

Aardbeiensaus

Aardbeiensaus maak je op dezelfde manier als aardbeienjam, alleen gebruik je minder geleisuiker. Je maakt dus eigenlijk een te dunne jam.
 

Wat heb je nodig?

  • 1 kg verse aardbeien (schoongemaakt gewicht)
  • 400 g geleisuiker (verhouding 1:1)

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de aardbeien doormidden en de grote in vieren.
  2. Doe ze in een ruime pan en voeg de suiker toe.
  3. Breng het geheel al roerend aan de kook, voeg eventueel een scheutje water toe in het begin als de aardbeien dreigen aan te branden.
  4. Als de massa goed kookt, laat je het geheel vier minuten koken (of zo lang als op de verpakking van de geleisuiker staat aangegeven).
  5. Haal de pan van het vuur.
  6. Nu kun je kiezen voor saus met stukjes; pureer de jam dan kort met een staafmixer. Of een heel gladde saus: pureer dan tot je geen stukjes meer ziet.
  7. Giet de hete saus met behulp van een trechter in schone, droge glazen flesjes en draai de dop erop.
  8. Laat de flesjes rustig afkoelen, zodat ze vacuüm kunnen trekken. Je kunt prima gebruikte sausflesjes hergebruiken, mits de dop onbeschadigd is en je de flesjes grondig schoonmaakt.