taartschaal met roze macarons gemaakt van bietensap

Macarons uit de moestuin

Marieke de Korte bakt de sterren van de hemel: de heerlijkste bruidstaarten, prachtige koekjes, suikerlolly’s met bloemetjes en Franse macarons. Hoewel de wereld van de bruidstaarten heel chique kan zijn, staat Marieke het liefst met haar laarzen in de moestuin. Om bietjes te oogsten, voor de macarons welteverstaan. 

Marieke de Korte van Sweet Appetite.

Marieke leerde bij een patisserie in Italië om alles zelf te maken. "De confituur, het deeg, de spijs. Echt alles. Ik voelde gelijk dat het bij me paste.” Bij Peggy Porschen, een bekende Engelse taartenmaakster,  leerde ze de fijne kneepjes van het vak.

Zo’n zes jaar geleden durfde Marieke het aan en richtte ze haar eigen bedrijf op: Sweet Appetite. “Ik wilde het op mijn eigen manier doen. Vooral op het gebied van bruidstaarten zijn de Engelsen zoveel verder dan hier. Van suikerwerk maken ze de prachtigste rozen en ook het spuiten van glazuur op taarten is daar tot kunst verheven.

Ik wilde ook niet met kant-en-klare poeders en mixen werken; alles wat ik maak is van natuurlijke grondstoffen. Lokale specialiteiten, zoals room en boter van de boer of eieren van blije kippen, maken het juist bijzonder, vind ik. Daarom is de moestuin nog steeds zo belangrijk voor mij, daar oogst ik zoveel wat ik in de keuken kan gebruiken. Rijp fruit voor de confituren, geurende Engelse rozen, bloesems van de pruimenboom, lathyrus en viooltjes: het vindt allemaal zijn weg naar mijn taarten."

Natuurlijke kleurstof van rode bieten in een zakje van Sweet Appetite Arnhem.

Macarons

Verder maakt ze macarons, ook voor restaurants in de buurt. Voor wie ze niet kent: macarons zijn kleine, luxe koekjes van Franse oorsprong. Gemaakt van gemalen amandelen, poedersuiker en eiwit. De twee schuimschelpjes worden gevuld met een vulling die het geheel smeuïg en rijk aan smaak maakt.

“De macarons zijn echt mijn speeltuin. De schelpen laat ik qua smaak met rust, maar ik ga helemaal los met de vulling. In de winter maak ik graag karamel- of stroopwafelmacarons en in de zomer heb ik meer zin in citroenmacarons of macarons met spekjessmaak."

Bij het maken van de macarons komt Mariekes filosofie heel duidelijk naar voren. Terwijl andere macaronmakers zich uitleven met superfelle kleurtjes, van kleurstoffen uiteraard, beperkt Marieke zich tot natuurlijke kleurstoffen.

“Als ik het niet aan mijn kinderen wil geven, dan wil ik er ook niet mee bakken! Daarom maak ik zelf mijn kleurstoffen. Mijn zelfgeoogste bietjes droog ik en maal ik heel fijn. Dit bietenpoeder kleurt de macaronschelpen een prachtig zachtroze. Ook maak ik kleurstof van gemalen gedroogde frambozen, saffraan, pistachenootjes of cacao.”