Klaske met een mok in haar handen

De slanke lijn...

Redacteur Klaske Bakker schrijft een column over lijnen. "Je zou willen dat er een wondermiddel bestaat om slank te zijn. Niet zo schrikbarend dun als op de catwalks en in de modewereld, want dat moet volgens mij niemand willen."

Weight Watcher, Atkins, Gezond slank met Dr. Frank, Sonja Bakkeren, de Voedselzandloper, 80/20, 5:2 vastendieet, South Beach-dieet, vetarm, Low Carb-High Fat, shakes en vervangende maaltijdrepen; zowat al deze diëten heb ik weleens geprobeerd of overwogen te proberen. De slanke lijn… je kunt er niet omheen in de maand januari. Iedereen heeft letterlijk de buik vol van de overvloedige maaltijden van december.

Zware botten
Nou wil het geval dat de slanke lijn bij mij het hele jaar noodgedwongen op de agenda staat. Zowel ik als de meeste van mijn familieleden zien er ‘gezegend’ uit. Oftewel: we zijn gezonde Hollanders met zware botten, zullen we maar zeggen. Misschien zou het een prima buffer zijn voor zware tijden, maar in voorspoed slaan we onze overtollige vetten op. Dat we allemaal ook nog van lekker eten houden, helpt er natuurlijk niet bij om het getal op de weegschaal binnen de perken te houden.

Je zou willen dat er een wondermiddel bestaat om slank te zijn. Niet zo schrikbarend dun als op de catwalks en in de modewereld, want dat moet volgens mij niemand willen. Nee, een gezond gewicht: niet te dun, niet te dik. Je zou willen dat je een pilletje kon nemen en húp, je bent die extra kilo’s kwijt.

Kilo's kwijtraken zonder pijn en moeite
De hoop op zo’n wondermiddel is denk ik de volledige reden waarom mode-diëten en de afslankindustrie überhaupt bestaan. Elke nieuwe ‘wetenschappelijke’ ontdekking is weer een sprankje hoop aan de horizon dat we zonder veel moeite en pijn de kilo’s kwijt gaan raken.

Maar als je er nuchter over nadenkt, weet iedereen best wel wat je moet doen om kilo’s te verliezen. Geen fratsen of gekke diëten, maar minder eten en meer bewegen. Zo simpel is het. Maar makkelijk is het zeker niet.