Zelfgemaakte hazelnootpasta

Heb je dit jaar het geluk van veel hazelnoten? Het is even een klusje om te ze pellen, maar daarna gaat er een wereld van recepten open! Bijvoorbeeld deze zelfgemaakte chocolade-hazelnootpasta. Veel lekkerder en gezonder dan die uit de winkel. Landlevens Klaske laat zien hoe je hem maakt.
Bereidingstijd: 15 min.

Het recept voor deze chcocolade-hazelnootpasta staat ook in Landleven 8 van 2017, samen met een reportage over de Texelse hazelnootkweker Jaap Dros.

Dit heb je nodig:

  • 130 g hazelnoten
  • 25 g cacao
  • 50 g poedersuiker
  • snuf zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 75-90 ml zonnebloemolie
  • Verder: keukenmachine met sikkelmes

Zo ga je te werk:

Maal de hazelnoten heel erg fijn met behulp de keukenmachine, dit duurt zeker zo’n vijf minuten. Voeg de cacao, de poedersuiker, het zout en het vanille-extract toe en zet de keukenmachine weer aan. Laat drie minuten malen. Voeg nu de zonnebloemolie toe; doe dat in een langzaam straaltje terwijl de machine draait. Let goed op dat de pasta niet té dun wordt. Stop de machine regelmatig even, schraap de pasta die aan de zijkanten zit naar beneden en roer goed door. Bewaar de hazelnootpasta in een schone pot in de koelkast.

Tips:

- Zitten er nog velletjes om uw hazelnoten? Rooster ze dan eerst even in de oven (een half uur op 175 graden). Laat ze wat afkoelen en rol de noten dan tussen een schone theedoek; de velletjes gaan er nu makkelijk af.
- De hoeveelheid suiker is een indicatie: naar smaak kunt u meer of minder toevoegen.
- De hazelnootpasta kan in de koelkast wel hard worden. Haal de pot een half uur voor gebruik uit de koelkast.
- De pasta is erg lekker als broodbeleg, maar u kunt hem ook heel goed gebruiken in taarten, koekjes of nagerechten. Ook lekker in combinatie met herfstframbozen.
 

Landleven special verbouwen

Er is weinig bevredigender dan iets dat al jaren niet meer is onderhouden met liefde en veel werk weer in oude (of nieuwe!) glorie te herstellen. In de Landleven special Verbouwen laten trotse bewoners van voormalige bouwvallen je meegenieten van hun verbouwervaring.
Prijs: € 8,95

 

Landleven special Plukgeluk

Boerenbloemen zijn precies zoals bloemen bedoeld zijn. Misschien niet heel stijlvol of verfijnd maar des te kleurrijk en vrolijk. In deze special vind je alles over traditionele erfbloemen als dahlia’s, narcissen, seringen, lupines en stokrozen. Met tips op het gebied van standplaats en verzorging en de mooiste foto’s van tuinen vol boerenbloemen!
Prijs: € 8,95