Taart met meerdere lagen gevuld met koffie en walnoot vulling

Koffie-walnoottaart

Redacteur Klaske: “Het recept voor deze taart is mijn variatie op een taart die ik eens at bij een Engels landhuis. De koffie maakt het extra kruidig; zelfs als je niet van koffie houdt is deze taart niet te versmaden.
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig:

 • 400 g boter, op kamertemperatuur
 • 225 g lichtbruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 225 g zelfrijzend bakmeel
 • 1 snuf zout
 • 60 g walnoten, in kleine stukjes
 • 90 ml sterke koffie, afgekoeld
 • 350 g poedersuiker

Zo ga je te werk:

 1. Klop 225 g van de boter met de basterdsuiker met behulp van een mixer tot een bleek en luchtig mengsel. 
 2. Voeg dan een voor een de eieren toe, terwijl je blijft mixen.
 3. Zeef het bakmeel met het zout boven een kom. Roer het voorzichtig door het botermengsel.
 4. Voeg als laatste de walnoten en de 60 ml van de koffie toe, en roer tot alles goed opgenomen is.
 5. Bak de taart in twee identieke taartvormen, die je van tevoren hebt ingevet en bekleed met bakpapier. Bak de taarten zo’n 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Je kunt de taart ook in één vorm bakken en deze dan na het bakken horizontaal doormidden of in drieën snijden. Houd dan een langere baktijd aan: 45 tot 50 minuten.
 6. Controleer af en toe of de taart al gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
 7. Voor het glazuur roer je de resterende boter en koffie met de poedersuiker door elkaar. Voeg eventueel een eetlepel melk toe om het glazuur wat losser te maken. Afhankelijk van hoeveel lagen je taart heeft (twee of drie) verdeel je het glazuur in twee of drie porties. Smeer een laagje glazuur tussen elke laag cake én boven op de taart. Dat mag best een beetje losjes.
 8. Maak de taart af door nog wat extra walnoten op de bovenkant te leggen, netjes of op een hoopje.
 9. De diameter op de foto is 20 cm, maar hij kan ook prima in 24, 25, of 25 cm gebakken worden. Houdt dan wel zelf de oventijd in de gaten: in een bredere vorm wordt de taart sneller gaar. De taart zal ook iets minder hoog worden, maar wel net zo  lekker.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.