Zo ga je te werk:
- Snijd de kool met een mandoline of een zuurkoolschaaf zo fijn mogelijk.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne partjes.
- Pel de uien en snipper ze.
- Meng de kool met de kruiden, de ui, de appel en het zout en laat het mengsel tien minuten in een grote kom staan tot het goed vochtig is.
- Schep de kool in een grote pot en druk aan met een zuurkoolstamper, een wijnfles of gewoon met de vuist. Niet stampen want dan kneust u de kool te veel. Zorg dat de pot voor niet meer dan driekwart gevuld is. Laat de kool onder het oppervlak van het vocht verdwijnen door er iets zwaars op te leggen, bijvoorbeeld een diepvrieszakje met zout water of een speciale zuurkoolsteen.
- Dek de pot losjes af met een deksel of een stuk kaasdoek met een elastiekje eromheen, zodat er geen vliegjes bij kunnen komen.
- Zet de pot op het aanrecht en laat de kool bij kamertemperatuur fermenteren.
Na een dag of drie hebt u al een lekkere zuurkool voor koolsalades. Laat hem minstens zes weken staan voor een zuurkoolstamppot. Vind je de smaak goed? Zet de zuurkool dan in de koelkast of kelder om de fermentatie (nagenoeg) te stoppen.
Tip: Wilt u liever ‘gewone’ zuurkool maken? Volg de bereidingswijze als hierboven, maar gebruik dan deze ingrediĆ«nten:
- 1 kg witte kool
- 20 g fijn zeezout
- 3 blaadjes laurier
- 2 tl jeneverbessen
- 2 tl zwarte peperkorrels
- 1 tl karwijzaad