Top 4: lekkerste boerenkool

Top 4: lekkerste boerenkool

Weinig maaltijden verbroederen zo als de eerste boerenkoolstamppot van de winter. Maar er is ook weinig groente die zoveel discussie oplevert. Moet de vorst er nu echt over? Of is een nachtje diepvries ook genoeg? Landlevens smaakpanel proefde en biedt eindelijk duidelijkheid.

De uitkomst is bekend

Het smaakpanel bestaat uit culinair redacteur Klaske Bakker van Landleven, Meester-kok Raymond Prinsen en moestuinder Herman Wissink. Zij proeven blind 4 soorten boerenkool, zowel rauw als in de stamppot. Hun top 4.

1- Biologische boerenkool waar de vorst overheen is geweest.
Smaakpanel: "De smaak van deze boerenkool is veruit het best. Hij is mooi vol van smaak, maar bijna even belangrijk is dat deze boerenkool lekker van structuur is gebleven. Boerenkool zoals hij hoort. Als je eenmaal zo goed het verschil hebt geproefd, verwacht ik niet dat je nog andere boerenkool klaar zult maken."

2- Biologische boerenkool waar de vorst niet overheen is geweest.
Smaakpanel: "Nummer twee lijkt een mooie prestatie, maar het is een wereld van verschil met de winnaar. Voor je de boerenkool met de vorst erover hebt geproefd, valt deze zeker niet tegen. Verrassend genoeg smaakt hij zoeter dan de variant die wel vorst heeft gehad. Hij heeft een mooie structuur en geen slechte smaak. Maar naast de nummer 1 valt hij toch in het niet."

3- Moestuinboerenkool waar geen vorst over is geweest, maar die vervolgens in het vriesvak heeft gelegen.
Smaakpanel: "Hier is het vooral de structuur die niet lekker is. Tussen nummer 1 en 2 zat al een groot verschil, maar nummer 3 en 4 zijn ook weer een stuk minder lekker dan nummer 2. Het is bijna alsof deze boerenkool niet helemaal gaar is, terwijl hij toch lang genoeg heeft opgestaan. De stamppot is te vast. Er lijkt ook veel nerf in te zitten. De smaak is niet slecht, maar het is een taaie hap geworden."

4- Voorgesneden en gewassen boerenkool uit het versvak van de supermarkt.
Smaakpanel: "Verrassend hoe de smaak van deze boerenkool tijdens het koken is veranderd. Rauw verschilde hij niet veel van de andere soorten, maar nu is hij smakeloos. De smaak die eraan zit is bovendien bitterder dan de overige soorten. Dit is zeker geen aanrader."

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.